Sanader zarađivao predajući vjeronauk osnovcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekada najmoćniji hrvatski političar Ivo Sanader danas je na zagrebačkom Županijskom sudu optužbe za korupciju u slučaju Fimi-media pokušao odbaciti tvrdnjama da je tijekom 13 godina u Austriji zaradio gotovo dva milijuna eura.

Priču o svojem imetku Sanader je započeo od 1976., kada je kao student za Sportske novosti izvještavao sa Zimskih olimpijskih igara u Innsbrucku. Honorare je, tvrdi, dobivao i od austrijskog skijaškog saveza, a u Austriji je navodno zastupao fotografa Ivu Pervana, s kojim je popola dijelio zaradu od njegovih fotografija.

Kasnije je kao zastupnik Meyer Pressa za istočno tržište kojem je, među ostalim, prodavao erotske fotografije, navodno zaradio između 350.000 i 400.000 eura, a ozbiljno je, kaže, razmišljao i da otkupi tu tvrtku od obitelji vlasnika koji je umro krajem osamdesetih.

Sanader je naveo da je u Austriji 1986. osnovao tvrtku Wapagg koja se bavila uvozom i izvozom. Bilo je pet suvlasnika, a Sanader je bio i predsjednik uprave, za što je dobivao 14 plaća godišnje.

- Od toga sam u današnjoj vrijednosti zaradio 175.000 eura u dvije godine, a od zarade od poslova te firme još 300.000 eura, rekao je Sanader.

Osim toga, okušao se i u građevinarstvu, gradio je zgrade u Austriji i hotel u Antalyji. "Kada me Franjo Tuđman pozvao da dođem u Hrvatsku, prodao sam jednom od suvlasnika svoj udio u toj firmi te od toga i projekta u Turskoj zaradio milijun eura", tvrdi Sanader.

Dodao je da je uz sve to imao i tvrtku registriranu na kućnoj adresi preko koje je sa supruginim ocem Ivom Šarićem zaradio 150.000 eura na studijama izvodivosti ulaganja u preradu otpada, vode i aluminija u Hrvatskoj i BiH.

I supruga mu je, kaže, na tvrtki za umjetničko savjetovanje u dvije godine krajem osamdesetih zaradila oko 40.000 eura.

Uz sve privatne poslovne podvige i očevu njemačku zaradu od koje je kupio stan, Sanader je pet godina bio i zaposlenik tirolske vlade te je u osnovnoj školi predavao vjeronauk. Za to je dobivao 13 godišnjih plaća od oko tisuću eura, rekao je.

Zaključujući peti dan svoje obrane bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader kazao je da 19 slika, među kojima i pet Bukovčevih ulja na platnu, nije spremio na imanje Stjepana Fiolića da bi ih sklonio od istražitelja koji su mu plijenili imovinu, nego zato što je nakon odlaska iz politike odlučio renovirati stan u obiteljskoj vili u Kozarčevoj.

- Fiolić i USKOK izašli su s tezom da sam očekujući kazneni progon išao sakriti 19 slika i dva kofera robe kod Fiolića. To je jedna od najglupljih laži koju sam ikad čuo, kazao je Sanader te je istaknuo da je među umjetninama bilo i nekoliko potpuno bezvrijednih.

- Gdje je logika da skrivam slike, radim cijelu operaciju i tamo pošaljem neki šrot. Cijeli teatar je bio potreban da se potvrde nebulozne optužnice, ustvrdio je bivši premijer optužen za korupciju.

Kazao je da je nakon odlaska iz politike odlučio urediti stan te da je jedan od radnika koji su mu trebali izbrusiti parkete i ugraditi ormarsku nišu bio Fiolićev čovjek Marijan Horvat. "Iz ormara sam izvadio odijela, stavio ih u dva kofera, kao i navedene slike naslagane na podu", rekao je Sanader.

Dodao je i da je Fiolić prešutio da mu je osim slika i kofera robe na čuvanje povjerio i oldtajmer renault 8 iz 1967. "Vjerojatno o tome nije govorio jer nije vrijedan, ali nisu ni neke slike koje su bile kod njega".

Slika je, kaže, izvorno bilo 14, a nakon završetka Bukovčeve retrospektive u Nizozemskoj Fiolića je zamolio da mu ih pričuva zajedno s ostalima. "Kad sam izišao iz pritvora, uzeo sam odijela jer je ormar bio gotov, a slike nisam, kao ni automobil, jer ga nemam gdje držati. To je jedini razlog zašto su slike bile kod njega", zaključio je Sanader.

Svoju obranu u slučaju Fimi-media, u kojem optuženičku klupu dijeli sa svojom bivšom strankom, Sanader bi trebao završiti u ponedjeljak 21. listopada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter