Sanader ukradenim novcem placao lobiste?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnici Europskog parlamenta podnijeli su 93 amandmana na izvješce izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesa Swobode, u kojima se, izmedu ostaloga, cestita Hrvatskoj za hrabrost da se obracuna s korupcijom medu politickom elitom i poziva da se ispitaju navodi bivšeg šefa carine da je dio nezakonito stecena novca išao za lobiranje u Bruxellesu.

Vanjskopoliticki odbor Europskog parlamenta raspravljat ce 25. sijecnja u drugom citanju o Swobodinu izvješcu i podnesenim amandmanima, a dan poslije odbor ce izglasati prijedlog rezolucije koji se onda upucuje na plenarno zasjedanje Europskog parlamenta, koji bi o tome trebao glasati u veljaci 2011.

Troje zastupnika iz socijalisticke frakcije u Europskom parlamentu Goran Farm (Švedska), Ricahard Howitt (Velika Britanija) i Veroniqe De Keyser (Belgija) podnijeli su amandman u kojem se izražava "ozbiljna zabrinost zbog svjedocenja bivšeg šefa hrvatske carine i riznicara HDZ-a Mladena Barišica pred nacionalnom antikorupcijskom agencijom USKOK, posebice u pogledu uporabe novca stecenog kroz nezakonito poslovanje za placanje lobista u Bruxellesu".

U amandmanu se takoder poziva tijelo EU-a za borbu protiv prijevara OLAF da "tijesno suraduje s hrvatskim vlastima da bi se to pitanje razjasnilo".

Isti zastupnici cestitaju Hrvatskoj na pokazanoj "hrabrosti u pogledu optužbi za korupciju svoje politicke elite" te se "u tom pogledu bilježi zahtjev Ureda hrvatskog državnog odvjetnika za skidanje imuniteta Ivi Sanaderu i izdavanje uhidbenog naloga, te se od hrvatskog i austrijskog pravnih sustava ocekuje da djeluju sukladno nacelima sudske neovisnosti i pravilima EU-a o izrucenju".

Najveci dio amandmana odnosi se na borbu protiv korupcije. Swoboda je podnio amandman na svoj tekst u kojem ponešto ublažava raširenost korupcije u zemlji. Umjesto recenice da korupcija "ostaje široko rasprostranjena u Hrvatskoj i da korupcija obuhvaca gotovo sve segmenta društva", sada predlaže da se kaže "da se cini da je korupcija široko rasprostranjena i da obuhvaca gotovo sve segmente društva".

Zastupnici Europske pucke stranke Bernd Posselt (Njemacka), Cristian Dan Preda (Rumunjska) predložili su da se izbaci dio o širokoj rasprostranjenosti korupcije te da se pozdrave napori hrvatske Vlade u "zauzimanju cvrstog stajališta protiv svih oblika korupcije".

Nekoliko amandmana odnosi se na hrvatsku suradnju s Haaškim sudom, ali se u svima zadržava dio iz originalnog Swobodina izvješca u kojem se Vijece EU-a poziva da uzme u obzir odluku Sudskog vijeca prema kojoj se ne može s punom sigurnošcu utvrditi da topnicki dnevnici, koje tužiteljstvo traži, još uvijek postoje.

Slovenski zastupnici iz socijalisticke frakcije Tanja Fajon i Zoran Thaler podnijeli su amandman u kojem kažu da se "sloboda izražavanja, ukljucujuci slobodu i pluralizam medija opcenito poštuju", a hrvatske vlasti se pozivaju da "pojacaju istragu o prijetnjama novinarima koji rade na slucajevima korupcije, organiziranog kriminala i drugih nezakonitih aktivnosti".

Oni takoder pozdravljaju presudu za ubojstvo Ive Pukanica, ali isticu da HRT i dalje ima poteškoca s izborom novog ravnatelja.


Podijeli: Facebook Twiter