Sanader u USKOK došao bez odvjetnice, svjedocenje odgodeno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buduci da se na još jedno ispitivanje u USKOK-u bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader pojavio bez odvjetnika, njegovo svjedocenje u aferi Dioki odgodeno je do 7. veljace kada ce mu, ako ponovno dode bez odvjetnika, biti ponuden novi branitelj ili ce mu ga sud odrediti po službenoj dužnosti.

To znaci da ce sljedeceg put Sanader svakako biti ispitan, potvrdio je glasnogovornik USKOK-a Vuk ?uricic, isticuci da nije rijec o odugovlacenju postupka, nego poštivanju zakona koji propisuje da osumnjicenik prvi iskaz mora dati u prisutnosti odvjetnika.

Sanader koji je iz USKOK-a izašao nakon dvadesetak minuta nije želio davati izjave isticuci tek da odvjetnica Jadranka Slokovic koja ga brani u ovom slucaju zbog bolesti nije mogla doci u USKOK.

Sanadera se u ovoj istrazi tereti za zloporabu položaja i ovlasti te primanje mita od vlasnika Diokija i tada rijeckog Novog lista Roberta Ježica.

Sanadera se sumnjici da je zajedno s Ježicem, bivšim predsjednikom uprave HEP-a Ivanom Mravkom i direktorom HEP-ove opskrbe Ivanom Mrljakom dogovorio prodaju struje Diokiju po cijenama nižima od tržišne, pri cemu je HEP navodno oštecen za 6,3 milijuna kuna.

Mravak je osumnjicen i da je tvrtkama u sastavu Diokija bez odluke uprave HEP-a dao zajam od 15 milijuna kuna.

Istraga je naknadno proširena i optužbama da su Sanader i Ježic Diokiju pokušali pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura na štetu državnog poduzeca JANAF.

USKOK sumnja da je Sanader od studenog 2008. do lipnja 2009. koristio svoj premijerski položaj da  bi se u što kracem roku realizirala kupoprodaja gradevinskog zemljišta s terminalom za skladištenje nafte i naftnih derivata na Žitnjaku pod uvjetima i cijeni od najmanje 28 milijuna eura, koje je postavio Ježic.

No, ta je cijena za 10 milijuna eura bila veca od stvarne cijene za koju je zemljište u konacnici i prodano. Do sklapanja ugovora nije došlo jer su, tvrde u USKOK-u, odgovorni u JANAF-u odbili Sanaderov zahtjev, svjesni da bi na taj nacin oštetili to državno poduzece.

Optužba za primanje mita odnosi se na luksuzni blindirani BMW vrijedan 4,2 milijuna kuna koji je Ježic kupio Sanaderu nakon što je bivši premijer pogodovao njegovoj tvrtki.


Podijeli: Facebook Twiter