Sanader: Sve nekretnine stekao sam do 1994.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dovršavajući četvrti dan iznošenja svoje obrane u slučaju Fimi-media nekada najmoćniji hrvatski političar Ivo Sanader kazao je da je sve svoje nekretnine, ali i većinu umjetnina, kupio prije bilo kojeg nedjela za koje ga se tereti te da je u vještačkom nalazu iz kojega se zaključuje da se obogatio korupcijom ne spominje 13 godina rada u Austriji.

"U svim televizijskim prilozima u kojima se spominjem vidi se moja kuća u Kozarčevoj koju sam kupio 1993. i 1994. dakle prije bilo čega za što me se tereti", kazao je Sanader, ističući da je opće poznato da je dugo živio u Austriji gdje je imao dvije tvrtke.

Za bogatu zbirku umjetnina koja mu je zaplijenjena Sanader je rekao da ju je počeo skupljati prije gotovo 40 godina, iako se u ovom postupku pokušava stvoriti dojam da je cijela kolekcija kupljena novcem iz Fimi-medije. Požalio se i da je odnošenjem umjetnina iz njegove kuće, pred očima javnosti, napravljen "šou" koji se može shvatiti i kao "napad na kolekcionarstvo, ali i umjetnost kao takvu".

Povjesničaru umjetnosti Igoru Zidiću predbacio je procjenu prema kojoj Sanaderove najkvalitetnije umjetnine vrijede jednako kao i u vrijeme nabave. "Ako si slike kupio 1980. one ne mogu vrijediti jednako i 2011. Stvara se dojam da kolekcija vrijedi puno više, ali u vrijeme nabave vrijedila je tri ili četiri puta manje. Osim toga mnoge slike su i poklonjene", rekao je Sanader, čija je cijela zbirka procijenjena na oko milijun eura.

Odbacujući sve za što ga se tereti Sanader je danas ustvrdio i da Marko Perković Thompson, koji je prema optužnici pred izbore 2007. dobio pola milijuna eura da ne nastupa niti za jednu političku stranku, nikada nije trebao pjevati za HDZ.

"Nikakve logike nije bilo da ga plaćamo da ne pjeva za druge. Zašto bi ga platili pola milijuna eura da ne pjeva?", upitao se Sanader, dodavši da HDZ ionako nije imao premca među biračkim tijelom od centra prema desnici. Iako je rekao da ne zna ništa o navodnom plaćanju Nine Badrić i Miše Kovača iz HDZ-ova crnog fonda Sanader je rekao da im je povjerovao kada su na sudu posvjedočili da novac nisu dobili na ruke već preko ugovora.

Odbacio je i optužbe da su novac iz crnog fonda dobili bivši predsjednik stranke umirovljenika Vladimir Jordan i čelnik bosanskohercegovačkog HDZ-a 1990. Božo Ljubić, kao i da je Mladen Barišić njegovoj braći iz Austrije i Švicarske plaćao smještaj prilikom boravka u Zagrebu.

Ni njegov brat Vinko, tvrdi, nije dobivao novac za promociju svoje knjige ili obnovu crkve u Solinu. To je nedavno dokazao i na općinskom sudu u tužbi protiv novina koje su o tome pisale, kazao je Sanader koji će s obranom nastaviti u sutra. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter