Sanader: Stvarali dojam "velike količine kriminala"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ustvrdio je danas na početku svoje obrane u slučaju Fimi media da je u tom "politički motiviranom postupku" prekršen niz njegovih prava te da se, da je poštivan zakon, trebao braniti sa slobode.

"Uskok je bio dužan sve postupke spojiti u jednu optužnicu, a ako to već nije učinio Uskok, morao je sud jer je to po zakonu i predviđeno", kazao je Sanader. Pojasnio je da je Uskok protiv njega istovremeno vodio niz istraga te da je optužnice podnosio svakih šest mjeseci do godinu dana, kako bi se stvorio dojam "velike količine kriminala".

No, sutkinja Ivana Čalić prekinula je Sanadera ističući da se on nalazi u zatvoru upravo stoga jer se poštuje zakon, budući da je osuđen na 10 godina zatvora u slučajevima Hypo i Ina-Mol. "Ostajem pri svojoj tvrdnji. Da su se postupci spojili još bi uvijek trajali i ja 10 mjeseci ne bih bio u zatvoru", rekao je Sanader. Na taj mu je način, tvrdi, onemogućeno pravo na slobodu kao temeljno ljudsko pravo, ali i pravo na obranu i pravično suđenje.

Sanader je u svojoj obrani ponovio da je žrtva političkog progona, koji je glavnom državnom odvjetniku naložila njegova nasljednica Jadranka Kosor, te da je sve provedeno uz pomoć medija koji su ga unaprijed osudili i pritiska na svjedoke. Kao i u svojoj prvoj obrani u slučaju Ina-Mol, Sanader je podsjetio da je obnašao niz visokih državnih dužnosti, te "sudjelovao aktivno u obrani, obnovi i afirmaciji Hrvatske u inozemstvu". Kruna toga su članstvo Hrvatske u NATO i EU, kazao je Sanader ističući da je sve radio iz uvjerenja da je "čast i povlastica služiti narodu".

"Za to ne tražim nikakvu zahvalnost ili popust, ali tražim pravo na obranu, presumpciju nevinosti i pravično suđenje", rekao je Sanader. Ocijenio je da pravičnog suđenja ne može biti dok je sud pod pritiskom cijele javnosti. "U mom kaznenom progonu riječ je o tome da je uzrokovan političkim razlozima i motivima. Doveden sam u situaciju da kao premijer s najdužim mandatom budem osuđen kao prvi i jedini ratni profiter u Hrvata. Rekord za Guinnessovu knjigu, iako ga plaćam krvavo svojom kožom i slobodom", rekao je Sanader.

Ponovio je kako nije učinio to što mu se stavlja na teret, jer da u tom slučaju nikada ne bi podnio ostavku na najvišu političku dužnost. "Da sam na vlasti, Mladen Barišić se ne bi usudio lagati niti bi se Bajić usudio podići šest optužnica protiv mene", kazao je Sanader ponavljajući da je iz politike otišao isključivo zbog ucjena oko granice sa Slovenijom. "A sporazum koji je Kosor potpisala s Pahorom tek će nam doći na naplatu. Daj Bože da ne ostanemo bez teritorija", rekao je.

Svoju nasljednicu Sanader je optužio i da je, zbog straha od njegova ponovnog političkog angažmana, pokrenula progon kojim je u konačnici na optuženičkoj klupi završila i njihova stranka. Nekada najmoćniji hrvatski političar od početka tvrdi da je žrtva političkog progona, dok se HDZ, iz kojega je Sanader u međuvremenu izbačen, brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnom izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Sve Uskokove optužbe, međutim, priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Osim Sanadera jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček smatra da je žrtva političkog progona. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter