Sanader se vraca zbog onih u Remetincu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komentirajuci izjave Ive Sanadera, koji je najavio svoj povratak u politiku, potpredsjednik IDS-a Damir Kajin rekao je da ga ne cudi takav potez te da se radi o ocitom strahu. On smatra da se Sanader vraca zbog pogubnih izbornih rezultata HDZ-a na predsjednickim izborima te zbog svih onih koji danas leže u Remetincu i koji nisu radili samo za sebe.

Ne želeci precizirati na koga tocno misli, rekao je da se Sanaderov povratak može protumaciti strahom u nastavku borbe protiv korupcije, koja je, tvrdi, bila glavna odlika njegove šestogodišnje Vlade. Rekao je da je upravo Sanader kumovao lošim rezultatima HDZ-a na izborima jer je opstruirao stranackog kandidata Andriju Hebranga kojeg su, dodao je, otvoreno bojkotirali Sanaderovi ljudi.

- Sanader se vraca jer je premijerka Jadranka Kosor otvoreno rekla da ce ici s rašcišcavanjem unutar HDZ-a, što znaci da se sprema micanje Sanaderovih ljudi iz izvršne vlasti, a samim tim i slabljenje njegovog utjecaja na stranku. Ocekujem njegov povratak u Sabor i formiranje snažne frakcije koja ce cvrsto poduprijeti kandidata Milana Bandica, a to ce itekako utjecati na raspisivanje prijevremenih izbora. Sanader je ocito podcijenio predsjednicu Vlade Kosor ako je mislio da mimo nje može obnašati vlast, a bit ce zanimljivo pratiti kako ce se premijerka, skupa s Vladimirom Šeksom, preko sabora HDZ-a uspjeti oduprijeti tom njegovom pokušaju, rekao je Kajin.

Dodao je da smatra da bi koalicija iz Kastva (HNS-SDP-IDS) trebala što snažnije poduprijeti Ivu Josipovica te da se treba ciniti sve da se vec prije ljeta raspišu prijevremeni parlamentarni izbori. Kajin je na kraju naglasio da je za Hrvatsku bilo tragicno što je HDZ dobio izbore 2003., a da je ovakav rasplet koji je u nedjelju priredio Sanader možda najbolja stvar koja se gradanima može dogoditi u 2010. godini.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic rekao je da inace ne bi komentirao unutarstranacke odnose u HDZ-u, no da je to dužan buduci da ta stranka obnaša vlast. Smatra da ce i ovaj Sanaderov povratak utjecati na nestabilnost države u kojoj je gospodarska kriza u punom jeku, afere se nižu jedna za drugom, a pregovori s Europskom unijom se bliže kraju.

- To svakako nije dobro za Hrvatsku, rekao je Jakovcic, naglasivši da je za to odgovoran HDZ zbog potresa u vlastitim redovima. Smatra da Sanader nije objasnio svoj odlazak te da su vrlo neuvjerljivi razlozi njegovog povratka.

- Neophodno je raspisivanje prijevremenih izbora jer nestabilnost se ne može trpjeti još dvije godine, kada se održavaju redovni parlamentarni izbori, rekao je Jakovcic.


Podijeli: Facebook Twiter