Sanader se vraca u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je povukao žalbu na odluku o izrucenju Hrvatskoj cime je ranija odluka o njegovu izrucenju postala pravomocna. "On se suglasio s pojednostavljenim postupkom izrucenja Hrvatskoj kako je prije dva tjedna najavio preko svojega odvjetnika Gorana Suica", rekao je Sanaderov becki odvjetnik Werner Suppan austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Stoga ce biti otkazana za utorak u Zemaljskom sudu u Salzburgu zakazana javna rasprava o izrucenju, potvrdio je glasnogovornik Višeg zemaljskog suda u Linzu Guenther Winsauer.

Povlacenjem žalbe odluka Zemaljskog suda u Salzburgu od 9. svibnja o izrucenju Sanadera postaje pravomocna. Vrijeme izrucenja još nije utvrdeno.

Sanader (57) je 10. prosinca uhicen u Austriji po tjeralici koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu. Prigovarajuci kako u Hrvatskoj ne bi imao pošteno sudenje Sanader se na pocetku borio protiv izrucenja. Potom je promijenio stav obrazlažuci to preko odvjetnika Suppana time što je Hrvatska zrela za ulazak u Europsku uniju te kako on ne želi svojim slucajem opterecivati završetak pristupnih pregovora.

Becki odvjetnik je rekao kako je Sanader pristao na pojednostavljeni postupak jer su neki hrvatski mediji nagadali kako bi njegova žalba na odluku o izrucenju mogla sprijeciti ili otegnuti brzi pristup Hrvatske EU-u, izjavio je Suppan. Suppan smatra da ce Sanader Hrvatskoj biti izrucen za dva do tri tjedna.

Bivšeg premijera Hrvatska tereti za zloporabu položaja i ovlasti u više slucajeva. Istražuje se njegova uloga u slucaju Fimi medije, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeca izvuceno više milijuna kuna. Nadalje, u slucaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slucaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj. U meduvremenu, protiv njega se vodi istraga i u Austriji, zbog sumnje u pranje novca.


Podijeli: Facebook Twiter