Sanader se ne protivi izrucenju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u subotu je po drugi put izveden pred istražnog suca u Salzburgu, a njegov austrijski odvjetnik Werner Suppan objavio je da se Sanader želi što prije vratiti u Hrvatsku te da se nece protiviti izrucenju.

Time je prekinuta cjelodnevna neizvjesnost koja je zapocela kada glasnogovornica pokrajinskog državnog odvjetništva u Salzburgu Barbara Fichtinger o Sanaderovom ispitivanju nije željela reci ništa osim da je bivši hrvatski premijer bio kod suca koji ga je upitao o razlozima za pritvor i o njegovu identitetu, te da mu je odreden 14-dnevni ekstradijski pritvor, tajanstveno dodavši da ce se više znati u ponedjeljak.

Ravnatelj zatvora u Salzburgu Dietmar Knebel izvijestio je da je Sanader, kao i svaki dugi pritvorenik, pregledan, te da je psihicki i fizicki zdrav. Dodao je da je Sanader jedino zatražio lijekove koje inace pije. Knebel nije želio reci o kakvim se lijekovima radi. Bivši hrvatski premijer nalazi se u celiji zajedno s još jednim pritvorenikom, osumnjicenim za imovinske malverzacije.



Sanadera nitko od brojnih hrvatskih novinara koji su pohrlili u Salzburg nije mogao vidjeti. Vrata suda ostala su za novinare cvrsto zatvorena. Novi pritvorenik dobio je celiju u susjednoj zgradi, odmah pored suda, u kojoj se nalazi zatvor, a buduci da su sudska i zatvorska zgrada povezane, Sanader nije morao napuštati zgradu da bi došao na ispitivanje.

O Sanaderovu slucaju pokušali smo razgovarati i s glasnogovornikom pokrajinskog suda u Salzburgu Filipom Bauerom, no od tog razgovora nije bilo puno koristi. Bauer je odgovarao neodredeno i nevoljko. U jutarnjim satima oko suda vladala je svakodnevna užurbanost, sve do podneva, kada su djelatnici suda masovno napustili zgradu, buduci da im je završilo subotnje radno vrijeme.


Podijeli: Facebook Twiter