Sanader predao Inu MOL-u za 10 mil. € mita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

USKOK je otvorio istragu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadyja zbog 10 milijuna eura mita koji je MOL dao da može preuzeti upravljacka prava u Ini, premda se odnosi u vlasnickoj strukturi nisu u tolikoj mjeri promijenili.

Tu su informaciju Novom listu potvrdili izvori bliski USKOK-u. Prema informacijama Novog lista, cijela operacija odvijala se u 2008. godini i u prvoj polovici 2009. godine. To je razdoblje kad se odvijaju pregovori hrvatske Vlade i MOL-a o promjeni dionicarskog ugovora koji regulira upravljacka prava, a koje je u ime države vodio tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polancec.

Pored Sanadera i Hernadyja, Polancec je treca osoba na istražnom nalogu USKOK-a, ali njega se ne tereti za primanje mita, vec za pomaganje Ivi Sanaderu u pocinjenju zloupotrebe položaja i ovlasti predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

- Obaviješten sam o tom istražnom nalogu. Primio sam ga putem odvjetnika prije nekoliko dana. Ništa ne mogu komentirati jer su uskocke istrage tajne, rekao nam je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polancec u telefonskom razgovoru. (S. ABRAMOV/Novi list)

MOL demantira navode

Madarska tvrtka MOL priopcila je danas kako nije bilo nikakvih isplata ni dogovora o placanju ni s jednim od aktera i donosioca odluka na hrvatskoj politickoj sceni ni izravno ni neizravno, ni prije ni nakon dionicarskog ugovora. MOL snažno odbija sve navode i optužbe s tim u vezi, stoji u priopcenju madarske tvrtke koja najavljuje da ce poduzeti "stroge pravne mjere protiv svih koji šire takve navode i optužbe".(H)


Kosor i Karamarko bez komentara

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor nije danas željela komentirati tvrdnje u medijima o proširenju istrage protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zbog navodnog uzimanja 10 milijuna eura mita za prepuštanje MOL-u kontrole nad Inom.Ni ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko danas to nije želio komentirati. "Nažalost ne mogu komentirati. Uskocki je predmet pa bih se distancirao od bilo kakvog komentara", izjavio je Karamarko novinarima pred Banskim dvorima. (H)


Sanader odbacuje navode o uzimanju mita

Bivši premijer Ivo Sanader najodlucnije odbacuje navode o uzimanju mita od celnika MOL-a i smatra kako je rijec o lažima i konstrukcijama s kojima on nema nikakve veze, izjavio je za Hinu jedan od njegovih zagrebackih branitelja Cedo Prodanovic prenoseci Sanederovu reakciju na najnovije USKOK-ove sumnje na njegov racun.
"Danas smo se telefonom culi s našim branjenikom koji je odlucno odbacio navode o uzimanju mita. Ocito je da se radi o još jednom u nizu slucajeva u kojemu pojedinci kupuju slobodu i pogodnosti u kaznenom postupku na racun Sanadera", rekao je Prodanovic.
Objasnio je kako pritom misli na vlasnika Diokija Roberta Ježica, kojega mediji spominju kao suvlasnika švicarske tvrtke preko koje je Sanaderu navodno isplaceno 10 milijuna eura mita za prepuštanje MOL-u upravljackih prava u Ini.
Prodanovic je rekao kako je znakovito da USKOK, unatoc toj sumnji, najnovijom istragom nije zahvatio i Ježica. (H)


Podijeli: Facebook Twiter