Sanader poticao Mravka da Diokiju proda jeftiniju struju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon jednoipolgodišnje USKOK-ove istrage, prema nepotvrdenim informacijama, podignuta je nova optužnica protiv bivšeg premijera Ive Sanadera kojeg se zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe i rijeckog Novog lista Robertom Ježicem te bivšim predsjednikom uprave HEP-a Ivanom Mravkom tereti za prodaju struje Diokiju po cijenama nižima od tržišne pri cemu je HEP navodno oštecen za višemilijunski iznos.

Službena potvrda o tome zasad se nije mogla dobiti, no Mravkov odvjetnik Branko Šeric rekao je Hini da je istraga u tom predmetu bila pri kraju. Odvjetnica Jadranka Slokovic rekla je takoder da još nisu dobili optužnicu.

Informaciju o novoj optužnici protiv Sanadera koji je navodno s Ježicem poticao Mravka da Diokiju prodaje struju po subvencioniranoj cijeni cime su dvije Ježiceve tvrtke nezakonito stekle korist od ukupno 3,8 milijuna kuna objavio Vjesnik na internetskim stranicama.

Mravak je optužnicom navodno osumnjicen i da je na poticaj Sanadera tvrtkama u sastavu Diokija bez odluke Uprave HEP-a dao zajam od 15 milijuna kuna.

Bivši premijer je u veljaci ove godine na ispitivanju u USKOK-u u sklopu istrage u tom predmetu odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti dok je bio prvi covjek izvršne vlasti i HDZ-a. Slokovic je tada rekla da je Sanader opovrgnuo sve optužbe protiv njega i ukazao na odredene nelogicnosti.

Sanadera se u istrazi slucaja Dioki sumnjicilo da je zajedno s Ježicem, Mravkom i direktorom HEP-ove opskrbe Ivanom Mrljakom tijekom 2008. i 2009. dogovorio prodaju struje Diokiju po cijenama nižima od tržišne. Uz Sanadera navodno i Ježic porice krivnju, dok je Mravak navodno priznao nedjelo.

Protiv bivšeg premjera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera je nakon njegova iznenadnog odlaska s vlasti 1. srpnja 2009. pokrenut niz istraga zbog korupcijskih afera, od kojih su neke rezultirale optužnicama i sudskim postupcima.

Na zagrebackom Županijskom sudu protiv njega se vodi objedinjeni sudski postupak zbog optužbi za primanje mita od celnika MOL-a u zamjenu za prepuštanje upravljackih prava toj kompaniji te za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje provizije za kredit koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih dala Hrvatskoj.

Sanaderu, njegovoj bivšoj stranci HDZ-u i dužnosnicima te stranke od nedavno se sudi i zbog slucaja Fimi media, odnosno izvlacenja milijunskih iznosa iz državnih tvrtki i ustanova koji su završili u HDZ-ovom crnom fondu i kod Sanadera.

Protiv bivšeg premijera nedavno je pokrenuta istraga u kojoj ga USKOK tereti zajedno s HDZ-ovim ministrom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petrom Cobankovicem , bivšim zastupnikom HDZ-a i vlasnikom lanca mesnica Stjepanom Fiolicem te sudskim vještakom Matom Bitangom za nezakonitosti oko prodaje zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu.


Podijeli: Facebook Twiter