Sanader: Pomaganje TLM-u bilo dio programa HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I ovdje je rijec, kao i u ostalim slucajevima, takva je naša ocjena i procjena, o politickom progonu. Rijec je naprosto o politickim odlukama Vlade da se pomogne jednom poduzecu koje je bilo vodeci i kljucni gospodarski subjekt Hrvata u BiH, što su radile i prethodne vlade, pa i u socijalistickoj Hrvatskoj, rekao je bivši premijer Ivo Sanader nakon svjedocenja o slucaju HEP-TLM, gdje ga zagrebacko Županijsko državno odvjetništvo sumnjici da je potaknuo bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka na zloporabe kojima je HEP oštecen za više od 650 milijuna kuna.

Podsjetio je da je Vlada izravno pomagala i brodogradnju, PIK-ove i druge gospodarske subjekte te da je HDZ svojim programima za izbore 2003 i 2007. godine jasno naznacio takvu politiku. Njegova odvjetnica Jadranka Slokovic se pridružila ocjeni da je rijec o politickom progonu te izrazila nadu da ce ŽDO odustati od kaznenog progona bivšeg premijera u slucaju HEP-TLM.

Zbog ove afere Sanader je vec bio tri puta na sudu, ali nije iznio obranu. Prvi put, 20. sijecnja, u USKOK je došao u pratnji Gorana Suica, ali su zatražili odgodu jer ce ovaj slucaj voditi Cedo Prodanovic koji je otišao na operaciju koljena. Za tjedan dana Sanader je na sud došao sam i, kako je rekao, bio spreman iznijeti obranu, ali po zakonu na prvom ispitivanju mora imati branitelja.

Kada se i treci puta sam pojavio u USKOK-u , priprijetili su mu da ce mu biti ponuden popis odvjetnika da odabere novoga, a ako to ne ucini da ce dobiti odvjetnika po službenoj dužnosti.

Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak za sada je jedini optuženi u ovoj aferi i to da je, na traženje i zaduženje od Sanadera, zloupotrijebio položaj i potpisao ugovor prema kojem je mostarskom Aluminiju cetiri godine prodavana elektricna energija, po cijeni vezanoj uz cijenu aluminija na Londonskoj burzi.

Uz Ivana Mravka, pod istragom su bili i bivši direktor TLM-a Ivan Koštan te bivši potpredsjednik Vlade Damir Polancec. No, tužiteljstvo je odustalo od njihovog progona i oni ce biti svjedoci protiv Mravka, a kako se cini, i protiv Sanadera.


Podijeli: Facebook Twiter