Sanader pitanjima pokušao diskreditirati Čobankovića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nizom provokativnih pitanja bivši premijer Ivo Sanader i njegova obrana danas su na zagrebačkom Županijskom sudu pokušali diskreditirati bivšeg ministra Petra Čobankovića, koji je sporazumno osuđen na rad za opće dobro nakon priznanja da je Sanaderu pogodovao da bi se okoristio prodajom zgrade u Planinskoj ulici.

Sanadera je, među ostalim, zanimalo je li odlukom njegove nasljednice Jadranke Kosor Čobanković 2011. postao potpredsjednik Vlade jer je predložio da se Sanadera isključi iz HDZ-a te je li s bivšom premijerkom usklađivao iskaze koje su davali u USKOK-u.

- Ne znam je li potpredsjednička dužnost bila nagrada, ali jesam bio jedan od onih koji se zalagao za vaše brisanje iz članstva. Smatrao sam da se nakon odlaska iz stranke njome ne može vladati, ustvrdio je Čobanković. Dodao je i da s Jadrankom Kosor nije usklađivao iskaze o sjednici Vlade na kojoj je odlučeno o kupnji zgrade u Planinskoj.

Sanaderova obrana je, pak, bivšeg ministra ispitivala o količini vinograda i oranica koje je njegova obitelj imala prije i nakon njegova odlaska iz Vlade.

Doznalo se tako da je od početnih deset hektara vinograda i pet do šest hektara oranica nakon odlaska s ministarske dužnosti Čobanković zajedno sa suprugom i sinovima imao čak 60 hektara zemlje, od čega oko 50 hektara vinograda.

No, svu su zemlju, dodao je, njegovi sinovi plaćali od četiri do osam tisuća eura po hektaru i o svemu imaju podrobnu dokumentaciju. "Zemlju su kupovali uglavnom komercijalnim kreditima, a samo sam pri kupnji manjih čestica i ja djelomično pomagao", kazao je Čobanković.

U nizu pitanja koje je sudsko vijeće zabranilo kao nebitna Sanaderovu je obranu zanimalo je li Hrvatska vojska sagradila pristupnu cestu do vinograda njegova sina te je li Čobanković kao ministar rješavao dokumentaciju za maslinike generalu Josipu Luciću. 

Ipak, kazao je da je moguće da je poljoprivrednom gospodarstvu njegova sina Ivana od 2004. isplaćeno oko 3,5 milijuna kuna poticaja. "Dobio je onoliko koliko mu je sukladno zakonu pripadalo. Ni kunu više niti manje", kazao je Čobanković.

Na pitanja Sanaderove obrane Čobanković je ustvrdio da se prodajom zgrade u Planinskoj nije okoristio. "Nisam dobio nikakav novac, ali mi je učinjena velika šteta kao čovjeku i političaru", kazao je Čobanković, ponavljajući da mu se cijena prodaje sporne zgrade od početka činila previsokom.

Sanader je prema tvrdnjama tužiteljstva, nakon uvećavanja cijene sporne zgrade, od mesara i HDZ-ovog zastupnika Stjepana Fiolića primio proviziju od 17 milijuna kuna. No, iako je priznao nedjelo Fiolić se nije nagodio s USKOK-om, za razliku od Čobankovića koji je godinu dana zatvora zamijenio radom za opće dobro.

Na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego što ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo Ministarstvo regionalnog razvoja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter