Sanader ostaje u zatvoru preko vikenda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudsko vijeće pronašlo je nepravilnosti u zahtjevu za jamčevinu za Ivu Sanadera, zbog nepotpune dokumentacije, javlja Nova TV.

Sanader je, naime, trebao položiti jamčevinu u hipoteci na dvije nekretnine u vrijednosti 12,4 milijuna kuna, a potom i izaći na slobodu ako Sud to prihvati.

No nedugo nakon predavanja zahtjeva, Sudsko vijeće našlo je nepravilnosti u zahtjevu.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader vikend će provesti u istražnom zatvoru u Remetincu jer će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda o njegovom prijedlogu jamčevine odlučivati najranije u ponedjeljak.

Sanaderovi branitelji podnijeli su u petak prijedlog sudu da prihvati nekretnine kao jamstvo pošto je Vrhovni sud dan ranije ukinuo presudu protiv Sanadera te mu produljio istražni zatvor u slučaju Fimi media i zamijenio ga jamstvom od 12,4 milijuna kuna.

Mediji nagađaju da su nekretnine kao jamčevinu ponudili Sanaderova supruga Mirjana i jedan od njegovih branitelja Goran Suić.

Sud traži dodatnu dokumentaciju

Sud je međutim nakon razmatranja prijedloga zatražio od obrane dopunu dokumentacije.

Po riječima glasnogovornika Županijskog suda Krešimira Devčića, obrana to nije učinila u petak do kraja radnog vremena pa se ročište može očekivati najranije u ponedjeljak, nakon što obrana dostavi tražene dokumente.

O prijedlogu jamčevine odlučivat će izvanraspravno vijeće, na čiju odluku stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Tak nakon pravomoćnog riješenja Sanader bi mogao izaći iz zatvora u Remetincu.

Prihvatili li sud jamstvo, na zagrebačkom Općinskom sudu će se provesti uknjižba nekretnina, a Sanader mora obećati da neće bježati nakon čega će biti pušten iz istražnog zatvora u kojemu je gotovo tri godine i deset mjeseci.

Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera osigurala je dvije nekretnine te je od zagrebačkog Županijskom suda u petak zatražila da ih prizna kao jamstvo kako bi njihov branjenik istražni zatvor zamijenio obranom sa slobode.

"Imamo dvije nekretnine, čije su, to će biti iz iznenađenje", rekla je novinarima jedna od Sanaderovih odvjetnica Jadranka Sloković.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je Hini da je na sud stigao prijedlog obrane o kojem će odlučivati izvanraspravno vijeće. Zasad nije poznato kada će se ročište održati, no moguće je da to bude još danas.

Na odluku izvanraspravnog vijeća stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu i tek nakon pravomoćnog rješenja Sanader bi mogao izaći iz zatvora u Remetincu.

Sanaderovi branitelji podnijeli su u petak prijedlog sudu da prizna nekretnine kao jamstvo pošto je Vrhovni sud dan ranije ukinuo presudu protiv Sanadera te mu produljio istražni zatvor u slučaju Fimi media i zamijenio ga jamstvom od 12,4 milijuna kuna.

Prihvatili li sud jamstvo, na zagrebačkom Općinskom sudu će se provesti uknjižba nekretnina, a Sanader mora obećati da neće bježati nakon čega će biti pušten iz istražnog zatvora u kojemu je gotovo tri godine i deset mjeseci. 

Nije poznato tko svojom imovinom jamči za bivšeg premijera, no njegov odvjetnik Čedo Prodanović izjavio je jučer da su neki ljudi koji su prije svojom imovinom jamčili za Sanadera izrazili spremnost da to ponovne učine.

Svojom imovinom za Sanadera su jamčili njegovi prijatelji kada je u zamjenu za višemilijunsko jamstvo pušten iz istražnog zatvora 16. prosinca 2011., ali je tamo ponovno završio 20. studenog 2012., kada je nepravomoćno osuđen u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Tada su mu priskočili prijatelji Luka Bebić, Jerko Rošin, Mario Zubović i supruga Mirjana koji su založili svoje nekretnine.

Pale sve presude protiv Sanadera 

Prvostupanjskom presudom uz Sanadera i HDZ krivim je proglašen i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, koji je kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi.

Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. srpnja 2009. našao na meti USKOK-a zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Sanader će se odsad, uplati li jamčevinu, u nastavku svih postupaka braniti sa slobode. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter