Sanader ostaje u zatvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odbijena je žalba bivšeg premijera Ive Sanadera na jednomjesecan istražni zatvor koji mu je odreden još prije sedam mjeseci na pocetku antikorupcijske istrage koju je protiv njega u slucaju Fimi medije pokrenuo USKOK.

Sanader je preko svojih branitelja tražio da mu se kao razlog za zadržavanje u istražnom zatvoru ukine opasnost od bijega jer tvrdi da u prosincu prošle godine, kad je otputovao iz Hrvatske, nije bježao od hrvatskog pravosuda, nego je išao na unaprijed dogovoren službeni put.

No izvanraspravno vijece zagrebackoga Županijskog suda to je danas odbilo, ocijenivši da i dalje postoji opasnost od bijega. Na opasnost od utjecaja na svjedoke, kao drugi razlog za zadržavanje u Remetincu, obrana se nije žalila.

Istražni zatvor bivšem je premijeru i predsjedniku HDZ-a odreden još u prosincu prošle godine kad je USKOK protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje da se s ostalim osumnjicenicima u slucaju Fimi medije udružio te zlouporabio premijerski položaj i ovlasti kako bi iz ministarstava i državnih poduzeca izvukao novac, od cega je dio zadržao sebi, a dio je navodno išao u tzv. HDZ-ove crne fondove.

Jednomjesecni istražni zatvor za Sanadera je poceo s danom izrucenja Hrvatskoj i po sadašnjem rješenju može trajati do 18. kolovoza.

Od suca istrage Ratka Šcekica doznaje se da obrana za sada nije ponudila jamcevinu za puštanje na slobodu niti je predložila neku drugu mjeru opreza, primjerice zabranu napuštanja boravišta, oduzimanje putovnice ili istražni zatvor u domu.

Pošto je prošli tjedan pred USKOK-ovim odvjetnicama iznio obranu u slucaju Fimi medije, Sanader bi u srijedu trebao to uciniti i u slucaju navodno nezakonita uzimanja 3,5 milijuna kuna provizije od Hypo banke za 140 milijuna austrijskih šilinga zajma koji je 1995. i 1995. dobila hrvatska vlada. Sanader je tada bio zamjenik ministra vanjskih poslova.


Podijeli: Facebook Twiter