Sanader ostaje u bolnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer Ivo Sanader pregledan je u petak u Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb gdje ce biti zadržan do subote, doznaje se od predstojnika klinike Davora Milicica.

"Ivo Sanader je pregledan i svakako ce ostati u bolnici do sutra, a onda cemo se s nadležnim institucijama vidjeti kako nastaviti lijecenje koje mu je potrebno zbog srcanih problema", izjavio je dr. Milicic.

Nije želio detaljnije govoriti o Sanaderovu zdravstvenom stanju, rekavši da prije toga o tome mora zatražiti pacijentovo dopuštenje.



Sanader je u KBC Zagreb odveden odmah nakon rocišta na zagrebackom Županijskom sudu na kojemu je sudac uvažio mišljenje vještaka da je bivši premijer trenutno nesposoban za sudenje jer ima zdravstvenih tegoba.

Protiv Sanadera je trebalo poceti sudenje zbog ratnog profiterstva, to jest USKOK-ove optužbe da je sredinom 90-ih uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke. Sudenje je odgodeno do 3. studenoga.

Vještak Vladimir Gašparovic potvrdio je loše zdravstveno stanje bivšeg premijera te kazao da bi sudenje bio preveliki rizik te da je bolje otkloniti tegobe i da bi to trebalo biti prioritet. Sudac Ivan Turudic je to prihvatio, USKOK se nije protivio, a ni optužba nije imala primjedbi.



Kako je objašnjeno, na tegobe se žalio još 5. rujna i tada je pregledan.

- Nadao sam se da cu izaci uz jamcevinu i preglede obaviti kod kuce, kazao je Sanader u sudnici.

- Nije u redu što ste tegobe osjetili vec 5. rujna i niste do sada obavili sve potrebne preglede iako ste imali vremena, ali sud to za sada nece tumaciti kao odugovlacenje postupka, kazao je Sanaderu sudac Turudic.



Ivo Sanader u sudnicu Županijskog suda ušao je u 9.48 sati, u crnoj majici, trapericama, s jaknom preko ruke i uz pomoc štake. Uoci ulaska u sudnicu pregledali su ga medicinski tehnicar i vještak sudske medicine pa se vec tada nagadalo da bi sudenje moglo biti odogodeno zbog zdravstvenih problema.

Sudac Ivan Turudic kašnjenje pocetka sudenja opravdao je obavljanjem sigurnosnih procjena jer bivši premijer nije stigao na vrijeme. Osim toga, velika gužva vladala je na ulazu za novinare.

Osim u ovom slucaju Sanader je optužen i zbog navodna primanja 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija da bi madarskoj naftnoj tvrtki prepustio upravljacka prava u Ini.



Uz afere o nezakonitoj prodaji HEP-ove struje i pogodovanju tvrtkama Roberta Ježica osumnjicen je i u aferi Fimi-media u kojoj je pod istragom od ovoga tjedna i njegova bivša stranka.

HDZ je u istragu ukljucen jer se navodno financirao iz crne blagajne punjene novcem nezakonito izvucenim iz državnih tvrtki, medu ostalim i za potrebe nekoliko predizbornih kampanja.


Podijeli: Facebook Twiter