Sanader odbio odgovarati na pitanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvo ispitivanje Ive Sanadera o optužbama u aferi Fimi-media trajalo je niti dva sata. Kako prenose njegovi odvjetnici, Sanader je vrlo uvjerljivo i detaljno odbacio sve optužbe, medutim ispitivanje se nije odužilo jer je odbio odgovarati na pitanja.

- Nismo mi servis DORH-a i USKOK-a. Mi se branimo i necemo im odgovarati na pitanja i olakšavati posao. Nismo došli otkrivati istinu tužiteljstvu, ono je zaduženo da utvrdi istinu, rekao je Prodanovic nakon što je u cetvrtak oko 15 sati izašao iz Remetinca.

Place i nasljedstvo

O detaljima obrane bivšeg premijera Prodanovic nije htio govoriti. Medutim, kako neslužbeno doznajemo od izvora upucenih u istragu, Sanader doista nije napao nikoga iz HDZ-a. Uskockim istražiteljima detaljno je objašnjavao kako je ustrojio HDZ i kako je stranka funkcionirala u vrijeme kad je on bio njezin predsjednik.

Rekao je još i da nije osobno poznavao ni niti jednog od direktora javnih poduzeca te da ni jednog od njih nije imenovao, vec su to cinili ministri. Na taj je nacin Sanader prakticno ponovio sve što je javno govorio zadnjih tjedana prije bijega u Austriju.

U svojim istupima tada je, primjerice, isticao da se nije bavio pitanjima poput financiranja HDZ-a i na sve je novinarske upite o tome odgovarao da o svemu u vezi s tim moraju pitati tadašnjeg glavnog tajnika stranke, a mislio je na Ivana Jarnjaka. U cetvrtak Sanader, doznajemo, nije poimenicno spomenuo niti jednog nekadašnjeg stranackog kolegu, pa tako ni Jarnjaka.

Govoreci o ustroju HDZ-a pricao je i o osnivanju stranke i dogadajima prije dolaska na vlast koalicije predvodene Ivicom Racanom. Ostao je pri tvrdnji da su lažni navodi Mladena Barišica da mu je donio ukupno 28 milijuna kuna. Tužiteljima je Sanader pojasnio i podrijetlo svoje imovine, kako one u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, inzistirajuci da je sve stekao zakonito, na osnovi placa što ih je primao, nasljedstva te dobiti njegovih tvrtki.

Za novac položen u Austriji ustvrdio da ga je zaradio prije nego što se poceo baviti politikom i da je rijec o iznosu znatno vecem nego što je zaradio nakon povratka u Hrvatsku 1990. godine.

Tajnost postupka

Ovim ispitivanjem obrana je konacno dobila pravo uvida u predmet. Kad pregledaju spis, moguce je da ce Sanader nadopuniti obranu, ali sigurno je nece bitno promijeniti.

- Ivo Sanader zna što mu se stavlja na teret, a pogotovo zna što je radio. Ne može ga sada neki papir pokolebati da promijeni ono što je rekao, izjavio je Prodanovic.

Sanadera su ispitivale dvije USKOK-ove tužiteljice Tamara Laptoš i Gordana Klaric. Ispitivanje je pocelo oko 13 sati, a Sanaderovi odvjetnici izašli su iz Remetinca oko 15.10 sati.

- Iz razloga tajnosti postupka ne možemo detaljnije govoriti o obrani Sanadera, odnosno ne možemo reci ništa. Naš dojam je da je govorio kao što inace nastupa, vrlo uvjerljivo i s dosta argumenata. Naravno, naš dojam nije presudan, ali je vrlo povoljan, kazao je Prodanovic.

Iduce ispitivanje zakazano je za srijedu, kad ce ga USKOK-ove tužiteljice ispitivati o optužbama da je 1994. i 1995. godine zloupotrijebio poziciju zamjenika ministra vanjskih poslova i uzeo sebi proviziju od sedam milijuna austrijskih šilinga za posredništvo u kreditu koji je Vlada od Hypo banke uzela za opremanje veleposlanstava.

U predmetu Fimi-media USKOK tereti Sanadera da se povezao s Barišicem i Nevenkom Jurak da bi preko privatne tvrtke izvukli novac iz državnih poduzeca, agencija i ministarstava. Na teret mu se stavlja da je od više desetaka milijuna kuna koje je Fimi-media zaradila od poslova s državom Sanader sebi prisvojio 28 milijuna kuna.

Sanadera se tako sumnjici za udruživanje, zloupotrebu položaja i ovlasti predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a te za pranje novca. Prema sadašnjem stanju istražnog zahtjeva, nekadašnju šeficu HDZ-ovog racunovodstva Branku Pavoševic tereti se da je stranci protupravno pribavila 6,5 milijuna kuna, i to tako da je racune za robe i usluge koje je HDZ narucivao od dvadesetak poduzeca, poput Kraša, Jamnice i Narodnih novina, na koncu platila Fimi-media.

Proširenjem istrage za Fimi-mediju Sanadera se tereti i da je trebao osobno primiti 600 tisuca kuna koje je Barišic preuzeo od bivšeg celnika HEP-a Ivana Mravka, koje su mu pak predali privatni poduzetnici kao pomoc stranci, ne bi li dobili posao od HEP-a. Taj novac na koncu Sanader nije preuzeo, kako smatra USKOK, jer je otišao s dužnosti predsjednika Vlade.


U petak u bolnici zbog prijetece sepse?

Kako su se požalili novinarima Sanaderovi odvjetnici, komplikacije s ozljedom noge bivšeg premijera mogle bi biti ozbiljnije. Tako su ih upozorili lijecnici specijalisti koji su procitali da se Sanader ne oporavlja od istegnuca ligamenata ni nakon dva mjeseca te da mu je noga još otecena.

- Javili su nam se neki specijalisti koji su nam kazali da bi ovakvo stanje moglo imati dosta ozbiljne razmjere, da se ne smijemo igrati te da postoji i opasnost od sepse. Preporucili su pregled magnetskom rezonancom i nadam se da ce uskoro to i biti obavljeno, kazao je odvjetnik Prodanovic.

U petak ujutro Sanader ce biti odvezen u bolnicu za osobe lišene slobode, gdje ce ga lijecnici ponovno pregledati te, prema procjeni, uputiti na specijalisticke preglede.


Podijeli: Facebook Twiter