Sanader odbacuje optužbe u slucaju Ina-MOL

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivo Sanader u cetvrtak je kategoricki odbacio optužbe da je uzeo 10 milijuna eura mita da bi MOL-u prepustio upravljacka prava u Ini te je optužio USKOK da je slucaj protiv njega utemeljio na lažnom iskazu jednog jedinog svjedoka - vlasnika Diokija Roberta Ježica.

- U modi je danas u Hrvatskoj, a to sam osjetio i na svojoj koži, priznati da si kriminalac pa DORH-u reci - Ivo Sanader mi je rekao, Ivo Sanader mi je naložio da to napravim. U slucaju Roberta Ježica aktualna društvena lakrdija poprima neslucene razmjere. Ježic izmišlja inkriminaciju protiv sebe, bez ikakvog rizika, jer mu DORH odmah daje oprosnicu samo da optuži Sanadera, rekao je bivši premijer u uvodnom govoru.

I Sanader i njegova obrana obrušili su se i na Državno odvjetništvo, cak i žešce nego na Matu Granica u vezi s optužbama za Hypo banku. Optužili su DORH da selektivno ispituje svjedoke i ne izvodi dokaze koji idu Sanaderu u prilog, premda imaju takvu zakonsku obvezu.

U kratkim crtama, strategija Sanaderove obrane u slucaju "Ina-MOL" slicna je obrani u slucaju "Hypo". Tvrdit ce da je odluka o izmjeni ugovora, koji su na korist, a ne na štetu Hrvatske, bila donesena uz znanje i suglasnost svih relevantnih politicara, Vlade i vrha HDZ-a, koje je njegov odvjetnik Prodanovic proglasio "moralnim krpama". A onda ce prebaciti odgovornost na druge, prvenstveno na Ježica, za kojeg Sanader i njegova obrana tvrde da ga je pred USKOK-om lažno optužio da bi spasio sebe.

- U nalogu za istragu bilo je navedeno da je mito placeno od MOL-ovih tvrtki. To je naravno došlo od Ježica. Sad je utvrdeno da nisu MOL-ove, ali i dalje tužiteljstvo ide u istom pravcu i propušta to reci. Pogotovo jer se radi o firmama u ruskom vlasništvu. Dokazat cemo da je novac bio honorar Ježicu, a ne Sanaderu, rekao je Prodanovic. (Sergej ABRAMOV/NL)


Podijeli: Facebook Twiter