Sanader odbacio optužbe o mitu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer Ivo Sanader porekao je u utorak pred USKOK-ovim istražiteljima da je primio 10 milijuna kuna mita da bi MOL-u prepustio upravljacka prava Ine te, kao i pred saborskim povjerenstvom o privatizaciji hrvatske naftne kompanije, kazao da su o detaljima spornog ugovora bili upoznati svi clanovi Vlade, koalicijski partneri te predsjednik Republike.

Izlazeci iz remetineckog zatvora, gdje je Sanader treci put iznosio svoju obranu, njegov branitelj Cedo Prodanovic kazao je da je bivši premijer porekao sve što mu stavljaju na teret, ali da ni ovoga puta nije želio odgovarati na pitanja.

No, Sanader je ukazao na apsurd da se dovodi u pitanje osnovanost ugovora izmedu Ine i MOL-a, iako je madarska naftna kompanija imala više dionica u Ini nego hrvatska država.

"Notorna je cinjenica da tko ima više dionica ima i veca upravljacka prava. Dakle, pocetna premisa za inkriminaciju koja iz toga proizlazi je pogrešna. Apsolutno je normalno da više clanova uprave i nadzornog odbora ima onaj tko ima više dionica", kazao je Prodanovic.

Dodao je da je Sanader porekao bilo kakvu vezu s isplatom mita ili razgovorima u vezi s tim jer za to, kako je rekao, nije bilo nikakvog razloga.

Prodanovic je ustvrdio da je cijela istraga, posljednja u nizu protiv bivšeg premijera, pokrenuta na temelju iskaza vlasnika DIOKI-ja Roberta Ježica koji je tereteci Sanadera želio kupiti bolju poziciju u postupcima pokrenutima protiv njega.

Tvrdi da u spisu nema drugih materijalnih dokaza protiv Sanadera. "Možda oni postoje negdje u imaginaciji tužiteljstva ili ih oni taje pokazati. Ali koliko ja znam, takvih dokaza ne može biti", kazao je.

No, na pitanje je li izvršio uvid u spis vezan uz aferu Ina-MOL, rekao je da to još nije ucinio, ali da se tužiteljstvo na ispitivanju u utorak nije pozvalo ni na kakav trag novca.

"Iz razgovora sa Sanaderom znam da takvo što ne može biti. Na kraju krajeva vidjeli ste demantij MOL-a i osnovna teza je bila da je iz firmi iz Cipra, koje su MOL-ove firme, isplacena provizija na racun gospodina Ježica. MOL je demantirao da su to njegove firme. Ja nisam cuo da bi tužiteljstvo dovelo u pitanje taj podatak. Dakle nije se krenulo s dobrim podacima", kazao je Prodanovic.

Upitan kako se Sanader osjecao tijekom iznošenja obrane, njegov je odvjetnik kazao da je bio "vrlo suvisao i suveren", kao lani pred saborskim povjerenstvom.

Podsjetio je da je i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polancec kazao da su s ugovorom bili upoznati "ne samo clanovi Vlade, nego i koalicijski partneri, predsjednik Republike i prije samog donošenja odluke uži kabinet, dakle strucni dio Vlade". No, Sanader pritom nije nikoga teretio, naglasio je Prodanovic.

Upitan o zdravstvenom stanju politicki najviše rangiranog pritvorenika remetineckog zatvora kazao je da on još uvijek ide na lijecnicke tretmane zbog noge, ali da "to ide na bolje", dok drugih problema nema.

Dodao je i da još nisu razmatrali zahtjev za puštanjem uz jamcevinu te da novo ispitivanje ocekuju kroz nekoliko dana.


Podijeli: Facebook Twiter