Sanader odbacio krivnju za crne fondove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader iznio je u utorak u zatvoru USKOK-ovim istražiteljima kratku obranu u istrazi oko crnih fondova u HDZ-u te odbacio krivnju, ne želeci odgovarati na pitanja, doznaje se od njegovih branitelja.

Jedan od njegovih branitelja Cedo Prodanovic rekao je da je Sanader negirao inkriminacije koje mu se stavljaju na teret te se referirao na svoju prethodnu obranu koja je bila bitno duža, jer se u biti radi o istim inkriminacijama samo sada nešto detaljnijim i razradenijim.

Na upit je li USKOK posložio svoj mozaik i slagalicu do kraja, odgovorio je kako obrana smatra da su mozaici USKOK-a puni kockica koje nedostaju. Na upit je li Sanader prebacivao odgovornost na nekog drugog Prodanovic je rekao da je Sanader negirao navode optužbe te da ništa drugo nije radio.

USKOK je nedavno proširio istragu u slucaju Fimi media zbog sumnje da se preko te tvrtke izvlacio novac iz državnih poduzeca i ministarstava te dijelom slijevao u HDZ-ove crne fondove iz kojeg su se, medu ostalim, financirale i predizborne kampanje HDZ-a.

Proširenom istragom zbog "crnih fondova", osim Sanadera osumnjiceni su vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavoševic, bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, bivši glasnogovornik stranke i vlade Ratko Macek te sama stranka HDZ i oni su ranije ispitani u USKOK-u.

U istrazi koja se zbog izvlacenja novaca preko Fimi medije provodi vec godinu i pol, ukupno je osumnjiceno 19 fizickih osoba i HDZ kao pravna osoba. Zbog tog slucaja HDZ-u je blokirana imovina, a rijec je o privremenoj mjeri kojom se osigurava naknada štete državi ako se na sudu pravomocno dokažu navodne nezakonitosti. HDZ, kojem je blokadom zabranjeno otudenje ili opterecenje zgrade na Trgu žrtava fašizma, podnio je žalbu i od Vrhovnog suda zatražio ukidanje te privremene mjere. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter