Sanader o Hypu: Psi laju, karavane prolaze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pitoreskno mjesto Alpbach u austrijskoj pokrajini Tirol i u ponedjeljak je bilo pod opsadom hrvatskih novinara: bivši hrvatski premijer Ivo Sanader akreditiran je, naime, za predavanje na Europskom forumu koji se u Alpbachu organizira još od 1945.

Sanader je najavljen kao govornik u raspravi o Bosni i Hercegovini, odnosno o Daytonu i njegovim posljedicama, i to u jeku afera koje se sve cešce povezuju s njegovim imenom. Zanimljivo, najveca medu njima je ujedno i austrijska - Sanadera se povezuje s cudnim stvarima koje su se dogadale u Hypo banci, a zbog kojih se vodi istraga protiv vodecih ljudi banke.

Ne cudi, stoga, što je petnaestak hrvatskih novinara s nestrpljenjem ocekivalo pojavljivanje Sanadera na forumu, a koji je u zakazano vrijeme i stigao u kongresni centar Alpbach u pratnji policajca u civilu. Zbunjen metežom i žamorom koji je nastao medu reporterskim ekipama nakon njegova dolaska, Sanader je promašio cak dva ulaza u dvoranu, a na pitanje novinara da komentira aktualne optužbe i brojne afere u kojima se spominje i njegovo ime, odgovorio je samo: "Psi laju, karavane prolaze".

Bio je to jedini vid komunikacije s novinarima, sva druga pitanja Sanader je jednostavno ignorirao. Uputio se za govornicu, gdje je detaljno predstavio šest tocaka za pomoc BiH, pa se stjece dojam da se time htio nametnuti kao strucnjak za vanjsku politiku, odnosno kao netko koga bi zanimala neka vanjskopoliticka funkcija u UN-u, EU-u ili nekoj drugoj medunarodnoj organizaciji.

"Zar nije bilo boljih politicara koji bi o Daytonu i okolnostima koje su do njega dovele mogli informiranije govoriti", pitamo Erharda Buseka, bivšeg šefa Austrijske narodne stranke i jednog od glavnih organizatora foruma? Mate Granic je, recimo, prvo ime koje nam pada na pamet...

"Pa puno je imena koja mi padaju na pamet, donekle ste u pravu. Ali mislim da je Ivo Sanader takoder odgovoran za Dayton, a i bio je u poziciji da dosta dobro prati što se tamo dogada", odgovara Busek. Trenutak poslije, nakon obostrane šutnje obilježene skepsom, dodaje: "Ivo Sanader je deset godina živio u Tirolu, zna jezik i dosta ga dobro poznajemo. Zato je on dosta zgodan izbor".

O Sanaderovoj ulozi u Hypo banci ne zna ništa, no ne smatra da bi povezivanje Sanadera s aferom moglo baciti negativno svjetlo na forum u Alpbachu.

"Njegov ugled ovdje je prevelik da bi ga narušile neutemeljene optužbe. Hypo banka je grozna prica. I ja sam puno kritizirao njihov nacin poslovanja po Balkanu, razvoj situacije je bio prilicno predvidiv. Ne mogu suditi o Sanaderovoj umiješanosti, no nisam nikada cuo nešto slicno i mislim da on nema ništa s tim", kaže Busek.

U raspravi nakon održanog predavanja Sanader nije mogao izbjeci ni pitanje našeg novinara: "Bojite li se uhidbenog naloga s Vašim imenom zbog povezivanja s Kutlererom?".

"Kao predsjednik Vlade morao sam se sastajati sa svim predsjednicima uprava banaka u Hrvatskoj, a što su oni radili i s kim su poslovali, ja to ne mogu znati", odgovorio je Sanader.


Podijeli: Facebook Twiter