Sanader: Nisam primio mito od MOL-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer Ivo Sanader danas je u svojoj obrani ponovno odbacio optužbe da je od MOL-a primio mito kako bi toj tvrtki omogućio većinska upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini.

"Želim odbaciti insinuacije USKOK-a i Roberta Ježića da sam primio mito od MOL-a. Nisam ga tražio niti primio", kazao je Sanader na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je jučer odbacio i optužbe za ratno profiterstvo zbog navodnog primanja provizije od austrijske Hypo banke.

U iscrpnom izlaganju Sanader je objasnio povijest odnosa Ine i MOL-a te ulogu hrvatske vlade čiji je vlasnički udio u nacionalnoj naftnoj kompaniji od 2003. do 2009. pao sa 75 na oko 44 posto. Novonastala situacija zahtijevala je i promjenu međudioničkog ugovora za koji su, prema Sanaderovim riječima, sa strane hrvatske vlade bili zaduženi tadašnji ministri Damir Polančec, Ivan Šuker, Marina Matulović Dropulić, a kasnije i Jadranka Kosor.

Sanader je kazao da Polančecu koji je vodio pregovore nikada nije dao nalog u kojem bi smjeru pregovori trebali ići ili na koji način trebaju završiti.

Suprotno tvrdnjama USKOK-a, Sanader je zaključio da promjena ugovora s MOL-om u konačnici nije bila štetna za Inu jer ona danas posluje bolje nego u vrijeme kada je većinu upravljačkih prava u njom država hrvatska strana.

Kazao je i da USKOK izmijenjeni ugovor Ine i MOL-a nije doživljavao štetnim sve dok se nije pojavio "Ero s onoga svijeta u liku Roberta Ježića s izmišljenom pričom o mitu".

Lažnim svjedočenjem Ježić je, tvrdi Sanader, kupio izlazak iz pritvora i vraćanje putovnice, a pritom se, za slobodu, bio spreman odreći i svojih pet milijuna eura. Ponovio je raniju tvrdnju da novac koji je na račun švicarske tvrtke Xenoplast uplaćen sa Cipra nema veze s MOL-om, već ruskim naftašem Mihailom Gucarijevim koji je poslovao s Ježićem.

Dodao je da će "sve makinacije" koje su na ovom suđenju izveli Ježić i direktor njegove tvrtke Stefan Hurlimann njegovi odvjetnici posebno naglasiti u svojim završnim riječima.

Nakon svoje obrane Sanader, kao ni jučer, nije želio odgovarati na pitanja tužiteljstva, a u nastavku suđenja pregledat će se snimka njegova iskaz koji je o ovom slučaju prošle godine dao USKOK-u.

Nakon što je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader dovršio svoju obranu u slučajevima Hypo i Ina-MOL, USKOK bi sutra trebao iznijeti svoj završni govor u prvom od niza antikorupcijskih postupaka protiv nekada najmoćnijeg hrvatskog političara.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter