Sanader: Ne znaju u što se upuštaju!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pa jesu li oni uopce svjesni u što se upuštaju, bila je prva reakcija bivšeg premijera Ive Sanadera kad je cuo da je u Hrvatskoj pokrenuta istraga o tome da je on navodno primio mito od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija. Izvor blizak Sanaderu ispricao nam je jucer kako nekadašnji predsjednik Vlade, koji se trenutacno nalazi u pritvoru u Salzburgu, cijeli slucaj gleda iskljucivo u kontekstu odnosa Hrvatske i Madarske.

- Nisam tu ja bitan, ja cu se lako obraniti od tih laži i konstrukcija. Ali, ovdje se radi o medunarodnoj politici i odnosima s nama prijateljskom susjednom zemljom na koje ce ovo sigurno utjecati, prenosi nam naš izvor Sanaderove komentare istrage koja ce sigurno imati dalekosežne posljedice.

Sastanak s DORH-om

No, tvrdi da bivši premijer nije nimalo uzdrman, štoviše da je "jako dobro raspoložen i borben u ocekivanju povratka u domovinu".

U Hrvatskoj, pak, jucer u fokusu nije bila medunarodna dimenzija slucaja "Hernadi-Sanader" nego inzistiranje premijerke Jadranke Kosor da se u vezi s tim sastane s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajicem. Predsjednik SDP-a Zoran Milanovic oštro je kritizirao premijerkino ponašanje.

- Da sam ja na mjestu predsjednice Vlade nikad ne bih tražio sastanak s glavnim državnim odvjetnikom o predmetu koji je tajan, vrlo delikatan, kojeg je netko pustio u medije. Razgovarao bih s madarskom stranom o odnosima Ine i MOL-a, izjavio je Milanovic novinarima koji su ga pitali što bi on ucinio da je premijer.

Nacionalni interes

Premijerka Jadranka Kosor odbacila je te ocjene. Državno odvjetništvo je neovisno tijelo, kao i Vlada, odgovorila je premijerka, ali napominjuci da oni ipak "nisu potpuno neovisni, jer su ovisni o interesima Republike Hrvatske".

- Na prijedlog Vlade ustavnim smo promjenama lani ojacali neovisnost Državnog odvjetništva koje štiti interese Hrvatske, njezino vlasništvo i imovinu. No, i Vlada mora štititi nacionalne interese pa smo dogovorili sastanak na tragu napisa koji "govore o mnogocemu", pa moramo vidjeti koje korake treba eventualno poduzeti, najavila je premijerka.

Tu zadacu, kaže, oni ce obaviti unatoc tome što je SDP-ova Vlada prodala 25 posto plus jednu dionicu Ine i što je u Zakonu o privatizaciji Ine ugradila odredbe o tome što ce se s tim blagom dalje dogadati, pa i kad Hrvatska ude u EU. (D. CIGLENECKI, B. PODGORNIK, S. ABRAMOV/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter