Sanader ne prihvaća optužnicu, ni o sebi niti o HDZ-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S optuženičke klupe u slučaju Fimi medije bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader odbacio je danas Uskokove optužbe da je u "zajedničko djelovanje" povezao stranačkog rizničara, glasnogovornika, blagajnicu i vlasnicu tvrtke po kojoj je nazvana najveća afera u hrvatskoj politici.

"Ne prihvaćam optužnicu ni kada je riječ o meni niti kada je riječ o HDZ-u. Jesu li gospoda koja ovdje sjede radili nešto nelegalno i što su oni priznali ja to ne znam, ali to sa strankom i sa mnom nema nikakve veze. U svakom žitu ima kukolja pa je tako i u HDZ-u, ali ja ću se braniti da gospoda koja priznaju nelegalne radnje lažu kada tvrde da im je to naredio predsjednik stranke. To nije tako bilo i za to ću se svim silama boriti", kazao je Sanader.

On je uz bivšeg HDZ-ovog glasnogovornika i direktora kampanja Ratka Mačeka jedini odbacio Uskokovu optužnicu prema kojoj je sudjelovao u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki. Sve što im se stavlja na teret priznali su rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević i vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak.

HDZ je, rekao je Sanader, teško platio pogreške iz 90-ih kada im se na teret stavljala privatizacija i veze sa sigurnosno obavještajnim podzemljem. Dodao je i da HDZ ne može biti odgovoran za djelovanje niti jednog pojedinca pa tako ni predsjednika stranke.

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak odbacio je danas optužbe bivšeg premijera i predsjednika stranke Ive Sanadera da ga je u slučaju Fimi media inkriminirao lažnim iskazom iako ga je nakon dolaska na vlast spasio od haškog progona, rekavši da je u oba slučaja sve radio po zakonu.

Opovrgavajući Sanaderove tvrdnje vezane uz slučaj Fimi media Jarnjak je Hini izjavio da je, što se tiče materijalno-financijskog poslovanja stranke, sudjelovao u zakonitom dijelu, kao i svi drugi glavni tajnici HDZ-a.

"Potpisivao sam i neke ugovore za pjevače, što je isplaćeno sa žiro računa stranke. To je bilo transparentno", kazao je. Naglasio je i da su svake godine Državnoj reviziji davali izvješće o materijalno-financijskom poslovanju stranke i nije bilo nikakvih prigovora. Sva izvješća prihvaćena su i u Hrvatskom saboru, dodao je Jarnjak. Bivši glavni tajnik HDZ-a rekao je da se Sanaderu i ne sudi za dio zakonitog poslovanja HDZ-a, već za ono što je radio pored toga i za što ga terete sudionici uključeni u to. "Ja u to nisam bio uključen i ne bi' se štel mešat ni sada", kazao je. Osvrćući se na Sanaderovu tvrdnju da ga je nakon dolaska na vlast spasio od haškog progona, Jarnjak je rekao da je s haaškim istražiteljima razgovarao dva dana te da su nešto našli, sigurno bi ga i optužili. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter