Sanader mora vratiti 10 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U optužnici koja je zbog navodnog primanja mita od madarskog MOL-a danas podignuta protiv bivšeg premijera Ive Sanadera USKOK predlaže da Sanader, ukoliko ga se osudi i presuda postane pravomocna, državi vrati cijeli iznos od 10 milijuna eura, koliko je, prema njihovim tvrdnjama, dobio kako bi toj madarskoj tvrtki omogucio preuzimanje upravljackih prava u Ini.

U priopcenju koje je prijepodne objavljeno na USKOK-ovim internstskim stranicama navodi se da je optužnica, nakon provedene istrage, podignuta pred zagrebackim Županijskim sudom zbog primanja mita u vrijeme dok je Sanader bio na celu hrvatske Vlade.

USKOK Sanadera tereti da je pocetkom 2008. u Zagrebu i Budimpešti s "visokopozicioniranom osobom iz uprave MOL-a dogovorio da ce za iznos od 10 milijuna eura poduzeti sve da se zakljuci izmjena i dopuna Ugovora o medusobnim odnosima dionicara kojom ce Republika Hrvatska MOL-u neosnovano osigurati prevladavajuci utjecaj na TD Ina".

Sanader je osim toga, navodi se u optužnici, za navedeni iznos trebao dogovoriti i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, odnosno izdvajanju onog dijela plinskog poslovanja koji stvara gubitke te njegovo preuzimanje od strane Hrvatske.

"U cilju realizacije dogovorenog Ivo Sanader je, iako je znao da zakljucenje takvih ugovora nije u interesu Republike Hrvatske, koristeci autoritet predsjednika vlade iznio i nametnuo svoje unaprijed pripremljene zakljucke o bitnim elementima navedenih ugovora pa su ugovori i zakljuceni 30. sijecnja 2009., cime su u potpunosti prihvaceni svi zahtjevi MOL-a, nakon cega je Ivi Sanaderu u više navrata u cijelosti isplacen dogovoreni iznos", navode u USKOK-u.

Uz zahtjev da mu Sabor i za ovaj slucaj skine zastupnicki imunitet, USKOK je predložio i da, ako ga se pravomocno osudi, Sanader u roku od 15 dana od pravomocnosti presude državi vrati kompletan iznos "imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom", odnosno kunsku protuvrijednost od 10 milijuna eura.

U USKOK-u isticu da se u ovom predmetu istraga vodila protiv još dvije osobe, no da je protiv jedne istraga obustavljena, dok je istraga protiv visokopozicionirane osobe u upravi MOL-a i dalje traje. Iako ne navode identitet, rijec je o predsjedniku uprave MOL-a Szoltu Hernadiju cije je ispitivanje hrvatsko državno odvjetništvo tražilo od madarskih kolega, što su oni odbili, da bi im kasnije prepustili njegov slucaj.

Nedugo prije podizanja optužnice USKOK je u ovom slucaju odustao od kaznenog progona bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polanceca, jer u istrazi, navodno, nije pronašao dokaze da bi Polancec pomogao Sanaderu.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter