Sanader ljut zbog curenja iskaza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer Ivo Sanader u petak je nakon ispitivanja u sjedištu USKOK-a odbacio optužbe koje ga terete u slucaju Planinska. Netom prije Sanadera u zgradu USKOK-a ušao je i Božidar Pankretic, bivši ministar poljoprivrede, koji je odbio kupiti spornu zgradu u Planinskoj ulici, tvrdeci da je cijena previsoka.

Rijec je o aferi iz travnja 2009., kada je Sanaderova Vlada po dvostruko vecoj cijeni od realne, za 62 milijuna kuna, kupila zgradu mesara Stjepana Fiolica, bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika, u Planinskoj ulici u Zagrebu. Zbog sumnje u malverzacije kojima je državni proracun oštecen za oko 26 milijuna kuna pod istragom je i Sanader, kao i Fiolic.

Sporna je kupnja zgrade od 2.700 cetvornih metara koja je pripadala tvrtki Mesnice Fiolic i Centru za reprodukciju. Fiolic nije zgradu prodao izravno ministarstvu, nego ju je najprije uzeo Hypo-Leasing Kroatien, s kojim je Vlada sklopila ugovor i unajmila zgradu procijenjenu na 62 milijuna kuna.

Leasing je uzet na 10 godina, od 2010. do 2019., što je dodatno opteretilo proracun. Odluka o kupovini donesena je na zatvorenom dijelu sjednice Sanaderove Vlade 2. travnja 2009.

Pri glasanju, sjednicu Vlade vodila je tada najbliža Sanaderova suradnica, potpredsjednica Jadranka Kosor koja je premijerovu odluku provela samo tehnicki.

Sanader se po izlasku iz zgrade USKOK-a obrušio na medije koji objavljuju iskaze iz istrage, a u petak i snimku Cobankovicevog svjedocenja.

- Fiolic laže pod pritiscima nekih posrednika i prijetnjama optužnicama kako protiv sebe tako i protiv svoje obitelji, rekao je Sanader po izlasku, a njegova braniteljica Jadranka Slokovic najavila je da bi zbog curenja iskaza iz istrage za bivšeg premijera mogla potražiti i pravdu u Strasbourgu.

Dodala je da neki iskazi završe u medijima prije nego što ih obrana uspije vidjeti. (A. RAIC-KNEŽEVIC/Novi list)

Istraga zbog objave Cobankoviceva svjedocenja

USKOK je danas zbog objave svjedocenja bivšeg ministra Petra Cobankovica u slucaju Planinska na razgovor pozvao autora clanka u Jutarnjem listu i sve sudionike postupka kojima je istražni spis bio na raspolaganju kako bi se utvrdilo tko je dao snimku i pocinio kazneno djelo odavanja službene tajne.

USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio i priopcenje u kojemu opovrgava izjavu Cobankoviceva odvjetnika Mate Matica da je objavljene tajne podatke imao samo USKOK. "Tvrdnja da je Cobankovicev tajni iskaz imao samo USKOK je laž", isticu u USKOK-u.

Objašnjavaju da je Cobankovic u USKOK-u ispitan samo jedanput, u travnju 2012. Nakon njegova ispitivanja, u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku, jedna snimka ostala je u USKOK-u, druga je zapecacena i predana sucu istrage na cuvanje, a treca je odmah nakon ispitivanja predana osumnjiceniku uz prisutnost branitelja Mate Matica, stoji u priopcenju.

Dodaju kako to dokazuje i Cobankovicev potpis na zapisniku kojim potvrduje da je preuzeo i snimku. "Sve tri snimke su identicne i zato zacuduje navod odvjetnika Matica da neke dijelove iskaza cak i on prvi put vidi, to više što se radi o cinjenicama koje je lako provjeriti", kažu u USKOK-u.

U priopcenju podsjecaju da objavljivanje podataka iz istrage, osim što je kazneno djelo odavanja službene tajne, šteti probicima istrage i posredno sprjecava dokazivanje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter