Sanader: Kažnjen sam zbog Alpbacha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je dvadesetak dana izbivao iz zemlje, bivši premijer Ivo Sanader u cetvrtak se vratio u Zagreb, a navecer istog dana iz medija je doznao da mu Ministarstvo unutarnjih poslova ukida status šticene osobe. O tome je, naime, javnost, a tako posredno i Sanadera, izvijestio ministar Tomislav Karamarko. Tek naknadno iz MUP-a su telefonski nazvali Sanadera da bi mu priopcili da više ne uživa državnu zaštitu.

"Radi se doista o presedanu. Sanaderu je 1. srpnja produljena zaštita, a onda mu je naprasno ukinuta i o tome je doznao iz medija. Sanader smatra da su ga pisanim putem morali informirati da je ostao bez zaštite, i to barem tjedan dana unaprijed da bi se mogao pripremiti. Zato je ogorcen na Karamarkovo ponašanje", doznajemo iz krugova bliskih Sanaderu.

Nema pisane odluke

Naš izvor u MUP-u tvrdi da, prema propisima, ministarstvo nije niti dužno sastaviti pisanu odluku o prestanku šticenja osoba, pa i kad se radi o bivšem premijeru. Isti izvor zakljucuje da je Sanaderova kuknjava što je za cijelu stvar saznao iz medija zapravo baš lijepa gesta prema svim onim ljudima koji su ga cijelo ovo vrijeme štitili. Pisanu odluku kojom bivši premijer gubi pravo na tjelesne cuvare i povlastice koje s njima dolaze u paketu Sanader možda dobije od Vlade.

Skidanje Sanadera s liste šticenih osoba državnom je proracunu uštedjelo bitan novcani iznos. Naime, prema MUP-ovim procjenama, samo do kolovoza ove godine na osiguranje odbjeglog premijera potrošeno je oko 800.000 kuna poreznih obveznika.

Nije bilo incidenata

Otprilike trecina tog iznosa odlazila je na tjelesne cuvare, a ostatak na troškove goriva i održavanje vozila kojima je Sanader znao potegnuti i do Austrije, kao što je to ucinio prošli tjedan. Proceduru postupka objasnio nam je Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a.

"O prestanku statusa šticenih osoba odlucuje se prema sigurnosnoj procjeni koju obavlja Sigurnosno-obavještajna agencija, a u ovom slucaju zakljuceno je da Ivi Sanaderu ne prijeti opasnost za osobnu sigurnost", tumaci Borovec i dodaje da u proteklom razdoblju u kojem je bivši premijer šticen nije došlo niti do jednog incidenta.

Medutim, kako neslužbeno doznajemo, Sanader je uvjeren da ga Banski dvori ukidanjem statusa šticene osobe zapravo kažnjavaju zbog njegovog pojavljivanja na politickom seminaru u austrijskom Alpbachu, cime se ponovno izborio za medijski prostor. (D. CIGLENECKI, I. FUKA/Novi list)

Ako hoce osiguranje, neka si plati zaštitare

Iskusni kriminalist Marijan Kraljevic King ne smatra da su se u ovom slucaju u MUP-u ponijeli neprofesionalno jer su postupali prema procjeni sigurnosne službe.


"Premijer je dobrovoljno otišao s državnicke funkcije i uopce ne vidim iz kojeg razloga bi ga više trebalo štititi našim novcem. U ovoj državi ima ljudi koji prije njega zaslužuju zaštitu, a nemaju je. Prema tome, kako si je prostro, neka tako i legne. Ako smatra da mu treba osiguranje, u Hrvatskoj postoji obilje zaštitarskih tvrtki, pa neka ih plati", oštro komentira Kraljevic.


Podijeli: Facebook Twiter