Sanader je vršio pritisak na HNB

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Interes za Hypo grupu Alpe-Adria, odnosno za korupcijske afere što se za ovom austrijskom bankom povlace po državama jugoistocne Europe, sustavno se širi zemljama njemackoga govornog podrucja. Najveci njemacki politicki tjednik, ugledni Der Spiegel, objavio je tekst u kojem se tvrdi da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader otvorio put bavarskoj banci Bayern LB za kupnju Hypo Group Alpe-Adria banke u Hrvatskoj. Tocnije, u Spiegelu se tvrdi da je za transakciju kljucna bila veza izmedu bivšeg bavarskog premijera Edmunda Stoibera i Ive Sanadera.

Da je politickih pritisaka bilo, u nedjelju je potvrdio guverner HNB-a Željko Rohatinski. "Kada je BLB poslao službeni zahtjev za prethodnu suglasnost za više od 10 posto udjela u Hypo banci, tada su poceli pritisci i na središnju banku, a medu njima i neslužbeni pritisak tadašnjeg premijera Sanadera", izjavio je Rohatinski.

"U neformalnom razgovoru bivši premijer je isticao prednosti ako BLB preuzme Hypo banku u Hrvatskoj i moguce negativne posljedice ako se to ne dogodi. Spomenuo je da sam drugi mandat dobio na njegovu inicijativu i da je u njegovom politickom interesu da imamo dobre politicke odnose s Koruškom i Bavarskom", opisao je Rohatinski.

"Nakon toga uslijedio je i istup gospodina Stoibera, koji je tada bio glavni covjek u Bavarskoj, a koji je rekao da je prakticki nemoguce da HNB zaustavi cijeli proces preuzimanja Hypa Hrvatska. Prije nego je zahtjev BLB-a došao na Savjet HNB-a, istaknuli smo dva krupna problema zbog kojih se BLB ne može vratiti u Hrvatsku. Prvo je ponašanje BLB-a u slucaju Rijecke banke, a drugo problematicno poslovanje Hypa Hrvatska za koje nismo željeli da se nastavi", rekao je guverner HNB-a. (A. DRAGOJEVIC MIJATOVIC/Novi list)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter