Sanader je učinio najviše za ulazak Hrvatske u EU

Bernd Posselt dugogodišnji je europarlamentarac
Bernd Posselt dugogodišnji je europarlamentarac

Bernd Posselt dugogodišnji je europski parlamentarac te osvjedočeni prijatelj i hrvatski lobist. Kao predsjednik Njemačke Paneuropske unije proteklog je vikenda boravio u Puli na međunarodnoj konferenciji Hrvatske Paneuropske unije, koja je okupila predstavnike paneuropskih organizacija iz 13 zemalja. U vrijeme kada je odgoda ulaska Hrvatske u Uniju još jednom, kao i mnogo puta dosad, aktualizirana, Posselt, član bavarske Kršćansko-socijalne unije, o toj je temi zasigurno imao što reći.

- Gospodine Posselt, o Vama se govori kao o snažnom lobistu za Hrvatsku još od 1990. godine. Otkud privrženost Hrvatskoj te kakvo je Vaše mišljenje o Hrvatima?

- Bavarac sam, a Bavarci vole Hrvate. U Bavarskoj ih ima jako puno. Dvije profesije vrlo važne za tipičnog Bavarca su svećenik i vlasnik restorana. Bavarci se, naime, vole moliti i jesti, a najbolji svećenici i vlasnici restorana u Bavarskoj su upravo Hrvati. To je svakako jedan od razloga zbog kojih gajim simpatije prema Hrvatima. Osim toga, moj je otac iz Češke, pripadnik njemačke manjine, a majka, čiji je pradjed Slovenac, iz Štajerske, pa sam ja tipični proizvod austrijske monarhije. Kad je moja majka bila mala živjela je u Grazu i često je odlazila u Zagreb i Istru na ljetovanje, o čemu mi je mnogo pričala. Moje vrlo jake simpatije prema Hrvatskoj potječu, dakle, još iz djetinjstva, posebno prema Istri. Po mom mišljenju, Hrvatska je istinski dio Europe, naročito Istra, koja ima vrlo jak europski štih.

- Vjerujete li da će Hrvatska ući u EU u srpnju iduće godine?

- Radim na pristupanju Hrvatske u Europsku uniju 22 godine. Boravio sam u Hrvatskoj još 1990., kada su se pripremali prvi demokratski izbori, potom 1991. u vrijeme rata. Bio sam u Vukovaru prije njegovog pada. Za Hrvatsku se u Europskom parlamentu borim još od 1994., kada sam prvi put izabran. Zbog toga mi je jako važno da Hrvatska završi proces pristupanja Europskoj uniji iduće godine. Ali da budem iskren, u to ću biti siguran tek 2. srpnja, jer vidio sam toliko blokada protiv Hrvatske. Ne mislim da će biti moguće odgoditi ulazak, ali ipak smatram da postoji deset posto rizika. Stoga ću se boriti do zadnjeg trenutka.

- Koliko ste upoznati s reformama koje Hrvatska provodi? U najnovijem izvješću Europske komisije spominje se deset točaka na kojima Hrvatska mora još poraditi da bi mogla pristupiti Uniji.

- Ovih sam dana razgovarao s povjerenikom Europske komisije za proširenje Stefanom Füleom. Prijatelj mi je i u dobrim smo odnosima. Jasno mi je rekao da je njegovo izvješće o Hrvatskoj u Njemačkoj pogrešno protumačeno. To je i moje mišljenje. Hrvatska mora još toga učiniti, trebaju se obaviti reforme, ali nije sve moguće napraviti prije iduće godine. Kako mi je rekao, on 8. studenog namjerava ići u Berlin i tamo poručiti da nije točno da Hrvatska ne ispunjava postavljene joj kriterije. To su više-manje tehničke stvari koje se još traže. Moram istaknuti da su sve dosadašnje hrvatske Vlade doprinijele tome da se Hrvatska nađe nadomak ulaska u EU, no glavni je posao učinio tadašnji premijer Ivo Sanader. Sadašnja Vlada još treba proći kroz vrata EU-a. (piše V. KAPELOTO; snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter