Sanader: Jarnjak ne govori istinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nije istina da je moja kcerka Petra Sanader imala službeni mobitel HDZ-a i da su joj preko stranke placani racuni, prigovorio je Ivo Sanader rijecima Ivana Jarnjaka koji je u srijedu nastavio svjedociti u sudskom procesu za zloporabe na štetu javnih poduzeca preko tvrtke Fimi-media.

- Nabavku novog BMW-a predložio mi je upravo Jarnjak koji je, kao bivši djelatnik UNS-a i ministar unutarnjih poslova, smatrao da staro vozilo ne zadovoljava sigurnosne standarde, nastavio je Sanader obrušavati se na Jarnjakovo svjedocenje u kojem je spominjao nabavku blindiranog vozila što ga je platio poduzetnik Robert Ježic. Jarnjak je to saznao od Mladena Barišica.

Prema Sanaderovim rijecima, nisu istiniti ni opisani detalji o sastanku tijekom osjeckih izbora s kojeg je Jarnjak u svoje famozne bilješke upisao: "Osjecka TV? Koliko je placeno?"

Bivši glavni tajnik zakljucio je da se radilo o kupovini te nove televizije u Osijeku, dok je odvjetnika Tihomira Rubešu koji brani Ratka Maceka zanimalo nije li se možda razgovaralo o placanju izborne promidžbe. - Nisam to tako shvatio, uzvratio je Jarnjak. Macek je pak porekao da je ikada bio na takvom sastanku.

Maceka je Jarnjak prozvao i u vezi s vracanjem novca Slavenu Tintoru, posredniku izmedu poduzetnika Danka Koncara i Vinke Cetinski s tadašnjom vlasti.

- Tintor je tvrdio da je platio dva puta po 500.000 kuna ne bi li se omogucilo Koncaru da dobije poslove u Hrvatskoj, no Macek je ustrajao da se radilo o dva iznosa od po 350.000 kuna, pa je Tintoru na kraju toliko i vraceno, svjedocio je Jarnjak koji pak nije znao da je Tintor stranci tijekom izbora dao na korištenje dva vozila - jedno za središnjicu i drugo za Rijeku.

- Zašto ste isplatili taj novac ako ga nema u evidenciji medu zaprimljenim svotama, zanimalo je sutkinju Ivanu Calic. - Zato jer je Macek tako rekao, odgovorio je Jarnjak.

Sanader je pak neistinitim ocijenio i dio ranijeg Jarnjakovog svjedocenja u kojem je prema bilješci iz 2008. godine proizlazilo da je Mladen Barišic po Sanaderovom nalogu Bilaveru, kao tadašnjem koordinatoru HDZ-a za SAD, isplacivao pet tisuca dolara mjesecno. Bilaver je to demantirao.

Obrana: Bilješke nisu valjani dokaz

Obrana je ocijenila da Jarnjakove bilješke ne mogu biti valjani dokaz u ovom sudskom postupku buduci da ih je koristio tijekom istrage kada je još imao status osumnjicenika, a ne svjedoka.

- Moguce je da je njima pokušao zaštititi vlastite interese. Osim toga, Jarnjakova vjerodostojnost dovedena je u sumnju jer je ocito da želi zaslužiti poziciju svjedoka što ju je u ovom procesu dobio, upozorila je obrana. (A. RAIC-KNEŽEVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter