Sanader iznio obranu u slucaju Dioki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer Ivo Sanader opovrgnuo je u utorak sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti te primio mito od vlasnika Diokija ja Roberta Ježica, a po izlasku s ispitivanja u USKOK-u nije želio prokomentirati ocekuje li novu optužnicu.

- Ništa ne ocekujem, kazao je Sanader upitan ocekuje li još jednu USKOK-ovu optužnicu za nezakonitosti pocinjene u vrijeme dok je bio prvi covjek izvršne vlasti i HDZ-a.

Njegova odvjetnica Jadranka Slokovic kazala je da je opovrgnuo "sve navodne naloge o provedbi istrage protiv njega i ukazao na odredene nelogicnosti". Pritom nije željela reci o kojim je nelogicnostima rijec, isticuci da o tome ne može razgovarati s novinarima jer joj to brani Zakon o kaznenom postupku.

- Za vas novinare to ne vrijedi pa onda nabavite daljnje informacije, dodala je. Ni Sanader, koji se u USKOK-u zadržao nešto manje od sat vremena, nije želio govoriti o navodnim nelogicnostima, isticuci da je o svemu dovoljno detaljno govorio u USKOK-u.

Njega se u istrazi slucaja Dioki sumnjici da je zajedno s Ježicem, bivšim predsjednikom uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivanom Mravkom i direktorom HEP-ove opskrbe Ivanom Mrljakom dogovorio prodaju struje Diokiju po cijenama nižima od tržišne, pri cemu je HEP navodno oštecen za 6,3 milijuna kuna.

Mravak je osumnjicen i da je tvrtkama u sastavu Diokija bez odluke uprave HEP-a dao zajam od 15 milijuna kuna.

Istraga je naknadno proširena i optužbama da su Sanader i Ježic Diokiju pokušali pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura na štetu državnog poduzeca JANAF.

USKOK sumnja da je Sanader od studenog 2008. do lipnja 2009. koristio svoj premijerski položaj da bi se u što kracem roku realizirala kupoprodaja gradevinskog zemljišta s terminalom za skladištenje nafte i naftnih derivata na Žitnjaku pod uvjetima i cijeni od najmanje 28 milijuna eura, koje je postavio Ježic.

No, ta je cijena za 10 milijuna eura bila veca od stvarne cijene za koju je zemljište u konacnici i prodano. Do sklapanja ugovora nije došlo jer su, tvrde u USKOK-u, odgovorni u JANAF-u odbili Sanaderov zahtjev, svjesni da bi na taj nacin oštetili to državno poduzece.

Sumnja o primanju mita odnosi se na luksuzni blindirani BMW vrijedan 4,2 milijuna kuna koji je Ježic kupio Sanaderu, nakon što je bivši premijer pogodovao njegovoj tvrtki.

Sanaderu se vec sudi za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje provizije od austrijske Hypo banke te uzimanje mita od celnika MOL-a, a nedavno je optužen i u slucaju Fimi media, gdje ga se tereti za nezakonito izvlacenje novca iz državnih tvrtki i ministarstava te punjenje HDZ-ovog crnog fonda.


Podijeli: Facebook Twiter