Sanader izašao iz zatvora: S politikom je gotovo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader izašao je u srijedu poslije 17.30 sati iz istražnog zatvora u Remetincu. 

Sanadera je ispred zatvora, uz mnoštvo novinara, dočekala i nekolicina njegovih 'pristaša'. Neki od njih već su u ranim poslijepodnevnim satima ispred Remetinca istaknuli natpis na vjetrobranskom staklu parkiranog automobila "Ćaća dica te tvoja čekaju", a jedan je nosio plavu vjetrovku sa znakom HDZ-a i sloganom iz Sanaderove posljednje izborne kampanje "Pobjednički tim dr. Ivo Sanader".

Među okupljenima je bio i Vitaly Zdorovetsky, rusko-američka zvijezda youtubea, koji se trenutno nalazi u Zagrebu.

Sanader je izašao na slobodu bez jamčevine i ikakvih mjera opreza, a USKOK je odmah nakon objavljivanja odluke najavio žalbu na tu odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koja ne odgađa njeno izvršenje.

"Osjećaj je izvanredan, želim zahvaliti obitelji, koja mi je davala potporu, prijateljima, posebno onima koji su bili spremni dati nekretninu za jamčevinu i ovaj put, kao i prije četiri godine. Hvala i ovo troje odvjetnika koji su za mene najbolji odvjetnici u zemlji. Naš odnos je nadišao profesionalne okvire i siguran sam da smo svi skupa zadovoljni", rekao je Sanader novinarima nakon što je izašao iz zatvora.

"Međutim, vi znate da sam ja bio i predsjednik vlade Hrvatske koja je ušla u Europsku uniju i NATO i bio sam siguran da smo ostvarili najviše standarde. Nisam znao da u nekim segmentima ih nismo ostvarili. Nisam pravni stručnjak, ali iz onog što mi kažu odvjetnici - ne zna se ni jedan slučaj da se na istom sudu istome čovjeku sudilo u četiri-pet odvojenih postupaka. Da je to spojeno, ja bih bio na slobodi", kazao je Sanader.

"Zadovoljan sam što u Hrvatskoj postoje instance koje su pokazale da smo mi bili u pravu. Nezadovoljan sam činjenicom da se ovako nešto može dogoditi u Hrvatskoj", kazao je Sanader nakon izlaska iz Remetinca.

"Politiku neću komentirati, to je završena stvar. Imam nekoliko postupaka i potpuno ću se koncentrirati na te procese. Prema meni su bili korektni u zatvoru, bio sam i u Salsburgu, ovi naši ovdje poštuju standarde", kazao je Sanader.

Na pitanje novinara o tome da je ukraden novac Sanader je rekao: "Tko je to dokazao?".

Na tvrdnje o političkom progonu Sanader je rekao:

"Ono što sam govorio u sudnici, iza toga stojim. U to vrijeme, kad sam dao ostavku, rekao sam da stranka ne ide dobro i da ćemo izgubiti izbore. To se i dogodilo. Najavio sam da ću se jače angažirati u stranci, sazvano je Predsjedništvo i izbačen sam iz stranke. Kosor je nazvala Bajića i zatražila moj kazneni progon", kaže Sanader.

"Nemam nikakvih političkih ambicija", kazao je. Dodao je da su ga posjetili neki strani politički dužnosnici. Rekao je i da će večer provesti s obitelji i prijateljima.

Odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić ranije su kazali da je temelj za Sanaderovo puštanje na slobodu odluka Ustavnog suda.

"Iz te odluke proizlazi da nema opasnosti od bijega te da ne postoji ni jedan drugi razlog za određivanje istražnog zatvora", kazala je Sloković.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak kazala je da je Županijski sud ukinuo istražni zatvor pozivajući se isključivo na odluku Ustavnog suda, koju tužiteljstvo iščitava na "malo drugačiji način". "Smatramo da je ukidanje istražnog zatvora apsolutno zakonski neutemeljeno. Naravno imamo mogućnost žalbe višem sudu, ali nažalost kao 'jocker' nemamo Ustavni sud", kazala je Mostečak.  

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić ranije je pojasnio da će Sanader izaći iz Remetinca nakon što se napisana odluka izvanraspravnog vijeća dostavi u zatvor, a on se razduži i obavi potrebne formalnosti.

Odluka Županijskog suda uslijedila je nakon što je Ustavni sud u utorak zaključio da je Vrhovni sud Sanaderu nezakonito produljio istražni zatvor kada je 30. rujna 2015. ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi-media.

Prema odluci Ustavnog suda, osporeno rješenje Vrhovnog suda o produljenju istražnog zatvora prestaje važiti najkasnije 30. studenoga 2015. u ponoć ako do tog vremena nadležni sud ne donese novo rješenje o produljenju istražnog zatvora "zasnovano na dostatnim i relevantnim razlozima koji mogu opravdati oduzimanje njegove slobode" ili "novo rješenje o određivanju mjera opreza radi osiguranja prisutnosti podnositelja pred sudom, bez istodobnog oduzimanja slobode".

Ustavni sud je u utorak podsjetio da je u određivanju istražnog zatvora za Sanadera nakon ukidanja nepravomoćne presude za Fimi-mediju Vrhovni sud obrazlagao kako je Sanader u istražnom zatvoru u postupku Fimi-media proveo ukupno sedam mjeseci, ne uzimajući u obzir paralelne postupke (Hypo i Ina-MOL) u kojima je u zatvoru proveo ukupno 25 mjeseci.

Vrhovni sud je, međutim, istodobno protumačio da to što Sanader u postupku Fimi-media nije bježao iz zemlje ne može biti dostatan argument da ponovno neće pobjeći, jer je većinu trajanja tog postupka proveo u zatvoru određenom u drugim, paralelnim postupcima.

Ustavni suci zaključili su da je riječ o pravnoj nedosljednosti, odnosno da bi vrijeme ukupno provedeno u istražnom zatvoru, ako ga se uzima kao argument u prilog tezi da postoji opasnost od bijega, u obzir moralo uzimati i kada se utvrđuje ukupno trajanje istražnog zatvora.

Neposredno prije objavljivanja odluke Ustavnog suda Sanaderova je obrana odustala od prijedloga da se kao jamstvo za izlazak bivšeg premijera iz istražnog zatvora založi i ured odvjetnika Krešimira Krsnika. Obrana je u ponedjeljak sudu umjesto založnog prava na trećinu Sanaderove obiteljske kuće u Kozarčevoj, koja nije imala urednu dokumentaciju, kao jamstvo ponudila Krsnikov šesterosobni stan u Boškovićevoj ulici u središtu Zagreba preuređen u odvjetnički ured. No, od tog je prijedloga odustala uz objašnjenje da "sudski vještak prilikom procjene stana u Boškovićevoj nije uzeo u obzir usporedne cijene gradskog ureda".

Sanader je u Remetincu bez prestanka od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Prije dva tjedna na zagrebačkom Županijskom sudu odgođena su dva pripremna ročišta u kojima je Sanader glavni optuženik - za novo suđenje zbog štete nanesene HEP-u i ponovljeni postupak u slučajevima Hypo i Ina-MOL. (Hina, B. PAVELIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter