Sanader iz Remetinca doveden na suđenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas je, prvi put nakon prošlotjedne nepravomoćne presude na 10 godina zatvora, na zagrebački Županijski sud doveden iz zatvora u Remetincu s lisicama na rukama.

U dvoranu gdje mu se, zajedno s bivšom strankom i njenim dužnosnicima, sudi za izvlačenje državnog novca preko agencije Fimi media, dovela su ga dvojica pravosudnih policajaca. Za razliku od ranijih ročišta na koja je dolazio sa slobode pravosudni policajci pored Sanadera sjede i na klupi za optuženike.

Čak šestero svjedoka posvjedočilo je danas da su za poslove koje su obavljali za tada vladajući HDZ bili plaćeni "na crno", a novac im je bez ikakvog ugovora isplaćivala optužena bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević.

Tužiteljstvo sumnja da je Pavošević sporne naknade isplaćivala iz stranačkog crnog fonda u koji se navodno slila većina od nezakonito izvučenih 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

"Svaki mjesec dolazio sam po dvije tisuće kuna kod tete Branke. Na isplatnicama je pisalo plaća, a na njih bi se potpisali da smo primili novac", prisjetio se Šime Višić, student koji je od ožujka 2008. do travnja 2010. radio u Mladeži HDZ-a. 

Praksa isplaćivanja na ruke promijenila se tek krajem 2009. kada je Branku Pavošević na mjestu stranačke blagajnice naslijedila Marica Glavaš. "Ona nam je tada prenijela riječi novog glavnog tajnika Branka Bačića da to žele ozakoniti ugovorom o djelu", kazao je Patrizio Markos Metrić, dodavši da je osim naknade od 2000 kuna na ruke dobivao i božićnice te uskrsnice od po tisuću kuna.  

Branka Pavošević, bivši stranački rizničar Mladen Barišić i vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak priznali su sve što im se stavlja na teret, dok nedjelo poriču jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček koji tvrde da su žrtve politički motiviranog montiranog postupka.

Utorak 20. studenoga, kada je kažnjen s deset godina zatvora zbog primanja provizije od austrijske Hypo banke te mita od mađarskog MOL-a kojemu je zauzvrat prepustio upravljačka prava u Ini, Sanaderu je bio zadnji dan slobode od 16. prosinca prošle godine. Tada je nakon pet mjeseci izašao iz istražnog zatvora gdje je smješten 18. srpnja 2011. kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter