Sanader i SDP imaju isti cilj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponašanje SDP-ovih clanova istražnog povjerenstva za Inu samo potvrduje da je ta stranka zajedno s Kukuriku koalicijom spremna suradivati s bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Takoder, sasvim je izvjesno da SDP osjeca nervozu i nelagodu te da su se uplašili Vladinog programa koji se odnosi na borbu protiv korupcije, pa inzistiranjem na prijevremenim izborima samo nastoje sebe zaštititi, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce.

Uvjeren je da se sve to može išcitati iz atmosfere tijekom zasjedanja povjerenstva za Inu tijekom kojeg je SDP-ovce najmanje zanimalo poslovanje Ine te su svu pažnju, skupa sa Sanaderom, usmjerili na premijerku Jadranku Kosor.

- Vec sada je vidljiva kohezija izmedu Sanadera i SDP-a, a cinjenica je da SDP osjeca nelagodu u postupcima Državnog odvjetništva i policije koje se potice da odrade svoj posao. Da je tome tako, svjedoci i SDP-ovo protivljenje kod potvrdivanja državnog odvjetnika, jer ocito su željeli da na to mjesto dode netko tko ce poput državne odvjetnice u Koprivnici odbaciti kaznenu prijavu protiv njihovog istaknutog clana, veli Roce.

Na upit vjeruje li doista u mogucu suradnju Sanadera i SDP-a i nije li to zapravo skretanje pozornosti stranke u umiješanost premijerke Kosor u pregovore s Inom, Roce je rekao da direktna i javna suradnja vjerojatno nije moguca, ali da im je cilj zajednicki, a to je rušenje premijerke Kosor.

Što se tice Kosoricine eventualne upletenosti oko dogovora s Inom, rekao je da je na to vec odgovoreno te da Kosor u tome nije sudjelovala. Zanimalo nas je boje li se HDZ-ovci odbjeglog Sanadera tim više što su ovih dana zaštitili i naziv stranke, na što je Roce rekao da bivši premijer nakon iznenadnog odlaska i puca u HDZ-u više nema nikakve politicke ni ljudske karizme da naškodi stranci, ali da ocito nekome ipak može pripomoci. Osvrnuo se i na nedavne izjave potpredsjednika IDS-a Damira Kajina koji smatra da ce HDZ biti prisiljen raspisati izbore ili ce se nagoditi sa Sanaderom.

- Kajin ocito govori iz svog iskustva, jer su se on i njegova stranka vjerojatno više puta nagodili s bivšim premijerom, baš kao što je to cinio i SDP s kojim u Istri obnašaju vlast, rekao je Roce

Zašto je Jakovcic prešutio potpis za pozajmicu Glasu Istre?

"I mi imamo afere, a sada je na vidjelo izašlo da je, uz potpis direktora VSI-ja Butonige, kojim se odobravala pozajmica Glasu Istre, stajao i potpis istarskog župana Ivana Jakovcica", konstatirao je jucer Marino Roce.

- Izvršna vlast na Županijskoj skupštini odgovorila mi je kako treba pomoci Glas Istre te da je to napravljeno kroz poslovni potez pozajmice. Pitam se kakav je to poslovni potez u kojem, uz potpis direktora, treba stajati i ime župana Ivana Jakovcica, što govori da nas je netko lagao. Treba provjeriti jesu li te pozajmice bile politicki potkovane ne bi li list malo ljepše o nekome pisao, rekao je Roce.

Naglasio je da tvrtku koja je davala pozajmice zastupa direktor, a ne onaj tko obnaša vlast te da vlast nije istarski župan, vec Županijska skupština, koja je i vlasnik tvrtke Butoniga.

"Taj potpis bi Jakovcic trebao objasniti i odgovoriti zašto je prešutio ili iznio neistinu kada je to pitanje bilo postavljeno na Skupštini", zakljucio je.


Podijeli: Facebook Twiter