Sanader i Mesić znali za transporte uhićenika?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američke obavještajne službe tijekom 2004. i 2005. godine koristile su hrvatski zračni prostor, ali i nekoliko domaćih vojnih aerodroma za transport uhićenika i dokaznih materijala u tajne zatvore namijenjene sumnjivcima navodno povezanim s islamističkim terorističkim ćelijama.

Da se hrvatski zračni prostor koristio u ovu svrhu i nije pretjerana tajna, naime, o tome je komisija Vijeća Europe raspravljala još 2006. godine. No, izvori Novog lista iz vojno-obavještajnih struktura tvrde da su u nekoliko navrata korišteni i domaći vojni aerodromi. Radi se o Zemuniku, Plesu i Udbini, pri čemu je udbinski aerodrom najčešće korišten. Koliko je poznato našim obavještajcima, domaći aerodromi nisu korišteni kao zatvori, već kao klasične točke transfera i presjedanja.

Kako se doznaje, ove rabote američkih tajnih službi amenovane su iz najviših političkih sfera. Detalje su znali ministar obrane Berislav Rončević, načelnik Glavnog stožera Josip Lucić, a o svemu je bio obaviješten i tadašnji premijer Ivo Sanader. Dapače, naši izvori tvrde kako je baš iz Sanaderovog ureda stigla preporuka da se Amerikancima u potpunosti izađe u susret. Iako je Amnesty International tvrdio kako je dio letova išao preko civilnih luka, poimence dubrovačke, naši izvori kažu kako se civilne luke nisu koristile. Naime, kompletna operacija obavljana je kroz vojne strukture kako bi se izbjegli potencijalni problemi s dokumentacijom i pregledima u civilnim zračnim lukama.

Osobe iz vojnog i sigurnosnog sustava smatraju da je o ovim operacijama bio obaviješten i tadašnji predsjednik Stjepan Mesić. Tada su on i Lucić bili u jako dobrim odnosima. (D. R./NL)


Podijeli: Facebook Twiter