Sanader došao bez odvjetnika, iskaz odgoden

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buduci da je u zagrebacko Županijsko državno odvjetništvo došao bez odvjetnika bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ni danas nije iznosio obranu u aferi HEP-TLM, a novi je termin za ispitivanje u slucaju u kojem se šteta procjenjuje na oko 650 milijuna kuna zakazan za 13. veljace.

"Bio sam spreman iznijeti obranu, ali po zakonu na prvom ispitivanju moram imati branitelja. Kako je moj odvjetnik Cedo Prodanovic operiran u utorak pa se mora oporavljati novi termin je zakazan za 13. veljace", kazao je Sanader nakon što je 45 minuta proveo u zgradi Županijskog državnog odvjetništva u Savskoj ulici.

Zbog Prodanoviceve operacije koljena odgodeno je i prošlotjedno ispitivanje u ovom slucaju. U meduvremenu Sanaderov odvjetnik Goran Suic je otputovao iz Hrvatske, a Jadranka Slokovic navodno ima druge otprije dogovorene odvjetnicke obveze.

Sanader ce nakon ispitivanja najvjerojatnije postati optuženik, jer je tužiteljstvo vec podiglo optužnicu protiv bivšeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka.

Mravka se tereti da je, "postupajuci po traženju i zaduženju dobivenom od Sanadera", zloupotrijebio položaj i ovlasti te od 2008. do kraja 2011. šibenskome TLM-u i mostarskom Aluminiju prodavao jeftinu struju, pri cemu je HEP navodno oštecen za 650 milijuna kuna.

Ta je optužnica podignuta nakon više od godinu i pol istrage, a njome se tereti i bivši Mravkov savjetnik umirovljeni general Ivan Kapular te bivši clan Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Juricic.

Kapulara se tereti da je od Mravka tražio da mu na racun HEP-a omoguci ljetovanja za njega i njegovu obitelj u iznosu od 41 tisucu kuna, što je Mravak i odobrio.

Mravak je optužen i da je na traženje i u dogovoru s Jurcicem nekoliko puta, bez stvarne potrebe i osnove, naložio i odobrio razna placanja zakljucivanjem fiktivnih ugovora o djelu i tako mu nezakonito pribavio 131 tisucu kuna, a HEP oštetio za 266 tisuca kuna, to jest za ukupno 307 tisuca kuna.

Uoci podizanja optužnice državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona protiv bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polanceca i bivšeg direktora TLM-a Ivana Koštana, koji su bili pod sumnjom od pocetka istrage. Oni ce biti svjedoci u postupku protiv Mravka.


Podijeli: Facebook Twiter