Sanader ce tražiti hitno izrucenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, kojeg hrvatsko pravosude tereti za zloporabu položaja i ovlasti u više slucajeva, odlucio je na rocištu 21. lipnja u Linzu zatražiti hitan postupak izrucenja Hrvatskoj, rekao je Hini njegov odvjetnik Goran Suic.

"Sanader je donio odluku da na rocištu 21. lipnja zatraži hitan postupak izrucenja Hrvatskoj i to zato što se posljednjih dana njegovo ime vezuje uz moguce negativne konotacije Hrvatskih pregovora s EU-om", kazao je Suic.

Vijece Vrhovnog zemaljskog suda u Linzu raspravljat ce 21. lipnja o izrucenju Sanadera Hrvatskoj nakon što je sud u Salzburgu 9. svibnja odlucio da se Sanadera može izruciti. Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan uložio je žalbu protiv te odluke.

Suic je rekao da ce Sanader na tom rocištu u povodu žalbe tražiti hitno izrucenje. Nije želio pritom govoriti o tome u kojem ce se periodu izvršiti izrucenje Hrvatskoj jer je to, dodao je, stvar suda.

Bivši hrvatski premijer uhicen je lani, 10. prosinca u Austriji po tjeralici koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Hrvatska Sanadera tereti za zloporabu položaja i ovlasti u više slucajeva. Istražuje se njegova uloga u slucaju Fimi medija, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeca izvuceno više milijuna kuna. Nadalje u slucaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slucaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj. U meduvremenu, protiv njega se vodi istraga i u Austriji, zbog sumnje u pranje novca.

Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije u Becu još nije okoncalo istragu protiv Sanadera zbog sumnje u pranje novca u Austriji. "Cekamo na rezultate provjere otvaranja još jednog racuna, koju smo naložili", izjavio je nedavno glasnogovornik državnog odvjetništva u Becu Martin Ulrich.

Sanader je ranije izjavio da se ne osjeca krivim za ono za što ga se tereti i zatražio je sudenje u Austriji. Njegov austrijski odvjetnik tvrdio je da u Hrvatskoj ne postoje preduvjeti za pravican postupak u smislu Medunarodne konvencije o ljudskim pravima.


Podijeli: Facebook Twiter