Sanader ce raditi u institutu Herriman

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivo Sanader konacno je uspio pronaci kakav-takav posao u Sjedinjenim Americkim Državama.

Nakon što mu je propao angažman u zakladi kanadske milijunašice Louise Blouin, tokom dva-tri protekla mjeseca bio se aktivno posvetio potrazi za bilo kakvim poslovnim povodom za preseljenje u New York, gdje vec više od godinu dana živi Sanaderova kci Petra.

Objavljeno je da ce potkraj rujna poceti raditi za Institut Herriman koji djeluje pri Sveucilištu Columbia. To ni u kojem slucaju ne znaci da ce bivši premijer, u bilo kojem znanstvenom statusu, biti predavac na jednom od najuglednijih americkih sveucilišta.

Institut Herriman, naime, samostalna je znanstvena ustanova koja se bavi proucavanjem politickih i društvenih odnosa u nekadašnjem komunistickom bloku. Osnovan je 1946. zahvaljujuci donaciji Rockefellerove zaklade i sve do konca 1980-tih bavio se iskljucivo Rusijom. Nakon toga, proširio je podrucje interesa na euroazijske zemlje i na jugoistocnu Europu.

Sanader ce biti voditelj grupe koja ce analizirati proces pristupanja zemalja jugoistocne Europe EU-u. Nije poznato tko ce još biti u Sanaderovoj skupini, ali se zna da ce se organizirati seminari i predavanja na kojima ce gostovati politicari iz regije, kao i dužnosnici Europske Unije.

Institut Herriman financira se donacijama zaklada i pojedinaca, a prema informacijama Novog lista, pregovori Ive Sanadera i Timothyja Fryea, ravnatelja instituta, urodili su plodom tek kad je nekadašnji predsjednik Vlade uspio osigurati veci dio novca za pokretanje novog projekta.

Novac, medutim, ne bi znacio puno da za Sanaderov angažman nisu lobirali utjecajni ljudi iz sadašnje i bivše americke administracije. Može se samo nagadati cime je doticni toliko zadužio SAD da su mu odlucili pomoci u pronalažnju novog posla. (I. ?IKIC/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter