Sanader ce na slobodu uz rekordnu jamcevinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer Ivo Sanader izaci ce na slobodu jer je sudac istrage zagrebackog Županijskog suda u srijedu prihvatio da ga uz jamcevinu od 12,4 milijuna kuna pusti iz istražnog zatvora.

Na rocištu zatvorenom za javnost, na kojem je bio i Sanader, sudac Krešimir Devcic prihvatio je do sada najvišu jamcevinu u povijesti hrvatskog pravosuda i odlucio bivšeg premijera pustiti iz istražnog zatvora, ali uz mjere opreza, a to su oduzimanje putovnice i zabrana napuštanja boravišta.

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš najavila je žalbu na visinu jamcevine, a obrana na mjeru opreza kojom je Sanaderu zabranjeno napuštanje Zagreba.

Rok za podnošenje žalbi je tri dana, a rješavat ce ih izvanraspravno vijece, no neovisno o tome Sanader bi iz zatvora trebao izaci najkasnije do ponedjeljka, 12. prosinca u 7 sati, kao što je to u svojoj odluci u utorak odredio Ustavni sud.

Za Sanadera su jamcevinu prikupili njegovi prijatelji Luka Bebic, Jerko Rošin, Mario Zubovic i supruga Mirjana koji su založili svoje nekretnine koje ce se u gruntovnici uknjižiti u korist države.

Bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a ce se tako uskoro naci na slobodi, nakon što je godinu dana proveo iza rešetaka. Uhicen je 10. prosinca prošle godine u Austriji, a 18. srpnja ove godine izrucen je Hrvatskoj i od tada je u zatvoru u Remetincu.

Sutra ce mu se na zagrebackom Županijskom sudu nastaviti sudenje za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj te za primanje 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Szolta Hernadija da bi madarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljacka prava u Ini.


Podijeli: Facebook Twiter