Sanader će "ispričati što se uistinu dogodilo"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Počne li Ivo Sanader iznositi obranu na današnjem ročištu u suđenju za uzimanje mita od Hypo banke i Mola, mogao bi govoriti i do četiri sata, doznaje jučer naš list od Sanaderove odvjetnice Jadranke Sloković.

Izvjesno je da će optuženik u svojoj obrani "poreći kazneno djelo" te, kaže Sloković, "ispričati što se uistinu dogodilo". Nije željela govoriti o detaljima obrane prije nego što je optuženik izrekne u sudnici, ali je rekla da bi Sanader mogao svjedočiti "dva, tri, ili četiri sata". Može se pretpostaviti da će Sanader ponoviti da nije uzeo mito ni od Hypo banke 1995. ni od Mola četrnaest godina kasnije. U ovome postupku Sanader je optužen za ratno profiterstvo jer je od Hypo banke tijekom rata navodno uzeo pola milijuna eura mita kako bi omogućio banci da uđe na hrvatsko tržište kreditom državi. Optužen je i da je s MOL-om navodno dogovorio deset milijuna eura mita da bi mađarskoj naftnoj tvrtki predao upravljačka prava nad Inom. Sanader je na početku postupka negirao krivicu za oba djela, ističući da mu naročito smeta optužba za "ratno profiterstvo", jer je uvjeren da je uvijek časno služio Hrvatskoj.

Nije još izvjesno hoće li danas početi iznositi obranu, premda je sudac Ivan Turudić najavio takvu mogućnost. Na posljednjem ročištu u petak, naime, Sanaderova obrana predložila je još neke dokaze, među kojima svjedokinju Mariku Tomljanović-Kiprijanovski, osuđenu svodnicu, koja opovrgava iskaz svjedoka Drage Vidakovića i kriminalizira glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića. Sudsko će vijeće na početku ročišta priopćiti prihvaća li nove dokaze, pa je moguće da svjedočenje Tomljanović-Kiprijanovski odgodi Sanaderovu obranu.

Prijedlog za svjedočenjem Tomljanović-Kiprijanovski zainteresirao je javnost, jer žena tvrdi da je bila na susretu Mladena Bajića sa svjedokom Dragom Vidakovićem u Sloveniji u vrijeme kada je za Vidakovićem bila raspisana hrvatska tjeralica. DORH je odmah priopćio da se Bajić nikad nije susreo s Vidakovićem, te da za njim nikada nije bila raspisana tjeralica. No iz Sanaderove obrane uzvraćaju kako ne ocjenjuju istinitost iskaza svojih svjedoka, nego "prezentiraju dokaze koje imaju, a sud će reći kome vjeruje i zašto". "Ne možemo svojoj stranci onemogućiti da se brani kako misli da je za nju najbolje. Svjedokinja je rekla što je rekla. Obrana ne ulazi u njezine motive, niti utvrđuje vjerodostojnost iskaza. Nikada nikoga nismo nagovarali da lažno svjedoči. Bilo bi protiv kodeksa odvjetničke etike kada bismo zanemarili nečiji iskaz samo zato što spominje Mladena Bajića. Mi imamo informaciju - sve ostalo je na sudu", kazala nam je jučer odvjetnica Jadranka Sloković. (Boris PAVELIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter