Sanader: Budite nam dobri susjedi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nijedna sjednica Vlade, pa tako i ona održana u petak, više ne može proci bez toga da premijer Ivo Sanader nemocno i bezuspješno apelira na Sloveniju da deblokira hrvatske pregovore s Unijom te da istovremeno podsjeca Europu na vrijednosti na kojima ona pociva. Premijer je tako Sloveniju optužio da se statusom clana koristi da bi ucjenjivala, a Europu je podsjetio da joj se postojanje dvostrukih standarda uvijek obilo o glavu. Buduci da je Slovenija postala clanica EU-a bez riješenih granicnih pitanja s Hrvatskom, iako je to bila vanjska granica EU-a, premijeru je neprihvatljivo da taj isti problem sada koci Hrvatsku, iako se radi o unutarnjim granicama Unije.

- Dvostruki standardi nikada nisu bili dobri za Europu, uvijek su se Europi obili o glavu, kazao je Sanader. Od Slovenije je pak zatražio da deblokira pregovore, isticuci da je neprihvatljivo da je Hrvatska izgubila šest mjeseci "zbog toga što Slovenci koriste poziciju clana EU-a da bi ucjenjivali Hrvatsku".

- Izišli smo im u susret kada su tražili da se pitanje granice rješava paralelno s pregovorima, ali sada tražimo da nam kao dobri susjedi pruže ruku u pregovorima koji su za Hrvatsku puno teži nego za prijašnje zemlje kandidatkinje, a vjerojatno ce onima nakon nas biti još teže, jadao se Sanader. Slovencima je porucio i da nije istina da Hrvatska ne želi dalje razgovarati, nego samo želi odvojiti pregovore s EU-om od pitanja granice izmedu dvije zemlje.

Nakon redovite premijerove poruke vezane uz pregovore, Vlada se pozabavila zakonom o suzbijanju opojnih droga te planom za socijalno ukljucivanje u ovoj i sljedecoj godini. Tako se predlaže uništavanje zaplijenjene droge i prije pravomocne presude, a još jednom je poslana poruka da Vlada nece promijeniti stajalište o tome da nema dekriminalizacije lakih droga.

Potpredsjednica Jadranka Kosor istaknula je da je u prošloj godini od predoziranja umrlo 113 mladih ljudi, što je ipak 25 posto manje nego u 2007. kad je registrirano 150 smrtnih slucajeva. Ministar zdravstva Darko Milinovic smatra da bi odluka o dekriminalizaciji bila pogrešna s obzirom na to da u svijetu godišnje od posljedica uzimanja droge umre 200 tisuca ljudi i da je registrirano do 24 milijuna ovisnika.

Vlada je odobrila i 2,5 milijuna kuna za nabavu opreme za realizaciju projekta teleradiologije da bi se otocki bolnicki centri i kninska bolnica povezali s KBC-ima u zemlji.


Podijeli: Facebook Twiter