Sanader bogatiji za tri tvrtke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je u srpnju prošle godine podnio ostavku na dužnost premijera, Ivo Sanader, zajedno sa suprugom Mirjanom, postao je suvlasnik dva poduzeca u Hrvatskoj, od kojih je u jednom i zaposlen, te tvrtke u Innsbrucku. O tome je javnost izvijestio u imovinskoj kartici koju je Povjerenstvo za sprecavanje sukoba interesa objavilo u srijedu na svojoj web stranici. U skladu sa zakonom vlasništvo je prenio na povjerenika.

Obje zagrebacke firme Sanaderovih, Alia savjet i Perbujac, kako se navodi u sudskom registru, osnovane su društvenim ugovorom, što znaci da imaju više suvlasnika, u obje je temeljni kapital po 300 tisuca kuna, a odgovorna osoba i direktor Vatroslav Steven Brkich.

On je od 2005. bio Sanaderov savjetnik u Vladi gdje je došao s funkcije strucnog suradnika u kabinetu ministra vanjskih poslova Miomira Žužula. Ubrzo nakon Sanaderovog odlaska Brkich je smijenjen. Inace, završio je pravo u SAD-u i radio kao odvjetnik u Philadelphiji.

Udjel Sanaderovih u oba poduzeca je po 47,5 posto, nominalne vrijednosti po 142 i pol tisuce kuna. Udjele su kupili od novca što ga je Ivo Sanader naslijedio od oca, poslije ostavinske rasprave njemu je pripalo 105 tisuca eura što ih je orocio.

U tvrtki Alia savjet Sanader je od 8. rujna 2009. zaposlen kao savjetnik uprave i dobiva mjesecnu placu od oko 15 i pol tisuca kuna. Da se odlucio za zastupnicku placu, primanja bi mu bila nešto viša. Bracni par Sanader sudjeluje u raspodjeli dobiti ovih tvrtki, na godišnjoj razini njihovi su bonusi po 205 tisuca kuna.

I Alia savjet i Perbujac registrirane su na istoj adresi - Šarengradska 1. Ni u jednom imeniku nema njihovog broja telefona ili faksa, pa je na taj nacin do njih nemoguce doci. Odlaskom na spomenutu adresu ustanovili smo da na ulazu u zgradu postoji zvono s imenima tih dviju tvrtki, baš kao i poštanski sanducic.

Na zvono nitko ne odgovara, i to usred radnog vremena, a u zgradi ne postoje ni jedna vrata s imenima Sanaderovih poduzeca. Rijetki stanari koje smo sreli pred novom, poluuseljnom zgradom nerado odgovaraju na pitanje jesu li kada sreli bivšeg premijera kako dolazi na posao, nego šutke odmahuju glavom.

Takva misterioznost oko ta dva poduzeca pomalo je cudna s obzirom na to da su tvrtke registrirane za, primjerice, istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja, promidžbu, savjetovanje u poslovanju i upravljanju, poslovanje nekretninama, ali i djelatnost radija i televizije te pripremu, organizaciju i javno izvodenje dramskih, glazbeno-scenskih, lutkarskih i drugih scenskih djela.

U austrijskom Innsbrucku Sanader je vlasnik 95 posto poduzeca Prima Cons.Gmbh, nominalne vrijednosti 33.250 eura. Supruga Mirjana tu se ne spominje. Posao na sveucilištu Columbia u New Yorku, kamo je u srijedu otputovao, donosi Sanaderu godišnje oko 25 tisuca dolara. Od drugih predavanja i clanaka Sanaderovi ubiru još godišnjih honorara oko 30 tisuca kuna. Placa Mirjane Sanader je oko 13 tisuca kuna, a bracni par ima uštedevinu od 281 tisucu kuna te oko 25 tisuca eura i to od nasljedstva. To bi znacilo da su Sanaderovi potrošili dosta od novca što ga je naslijedio nekadašnji lider HDZ-a.

Ali, fond nekretnina i pokretnina nije im se bitnije povecavao. I dalje su vlasnici stana i garaže u Zagrebu, stana u Splitu, vinograda u Zaprešicu, renaulta 8 iz 1967. te mercedesa iz 1999. Novost u odnosu na karticu što ju je Sanader popunio kad je podnio ostavku tek je grobno mjesto u Zagrebu.

Dakle, Splicanin Sanader odlucio je da mu posljednje pocivalište bude u gradu u kojem je proveo godine kada je bio na vrhuncu politicke moci. Sanader je u kartici naveo i da posjeduje pokretnina u vrijednosti 1,5 milijuna kuna, ne precizirajuci o kakvim se pokretninama radi, u što vjerojatno spadaju famozni skupocjeni satovi. (D. CIGLENECKI, H. KREŠIC, J. MARIC/Novi list)

Kajin: Koliko je Barišic donosio u HDZ, taj covjek ima i premalo

Damira Kajina (IDS) novinari su pitali je li ljubomoran na Sanaderovu imovinu, na što im je odgovorio protupitanjem: "Zar ste ocekivali da ce gospodin Sanader sam sebe prijaviti USKOK-u?".


"Koliko je torbi Barišic donosio u HDZ, taj covjek ima i premalo, a ne dovoljno imovine. Problem je što je stvorio nakaradni sustav u kojem nije bilo samo za njega, nego i njegove potpredsjednike, ministre i mnoge druge", rekao je Kajin. (H)


Podijeli: Facebook Twiter