"Sanader bio Kultererov igrac"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši zaposlenik Hypo banke nastupom na austrijskoj televiziji ÖRF ovog petka otežao je život nekadašnjim clanovima Uprave banke Wolfgangu Kultereru i Güntheru Striedingeru, ali i Ivi Sanaderu te Vladimiru Zagorcu. Medu cetvero navedenih, naime, postojali su jako dobri odnosi, tvrdi se u TV prilogu.

- Kulterer je njegovao dobre odnose s nekadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. Njegov zamjenik Striedinger «brinuo» se o Zagorcu, izjavio je za ÖRF anonimni zaposlenik, nekada visoko rangiran u riznicarskom odjelu Hypo banke.

Austrijskoj je javnosti u televizijskom intervjuu objasnio, izmedu ostalog, i kako su svojevremeno iz Hrvatske u Klagenfurt privatnim avionima stizali cudnovati koferi, odakle bi bili opet avionima dalje prosljedivani u Lihtenštajn.

- Avioni su polijetali iz Klagenfurta, i to bez gotovo ikakve kontrole. Moglo se ponijeti što god se htjelo. Uvijek je bio prisutan netko iz Uprave, i uvijek je tu bio nekakav kofer s novcem, rekao je ÖRF-ovoj novinarki anonimni sugovornik.

Objasnio je i pricu o dvorcu Freyenthurn kod Klagenfurta, koji je Hypo dobio uslijed stecaja prijašnjeg vlasnika. Dvorac je, naime, pretvoren u «diskretnu filijalu».

- U dvorcu su se nalazili prostorija za savjetovanje i riznica, iz koje su se isplacivala sredstva klijentima koji bi diskretno doputovali iz Italije i Hrvatske, rekao je sugovornik, no pritom nije imenovao nijednog klijenta. Bivši je zaposlenik novinarima ispricao i kako je 2006. htio napustiti Hypo, ali se susreo s prijetnjama.

- Poruceno mi je: «Ako misliš da bi mogao o ovome progovoriti, mi cemo znati kako treba reagirati», izjavio je te zakljucio da mu je poruka bila upucena zbog toga jer je previše znao o vezama izmedu Uprave Hypo banke sa Sanaderom i Zagorcem.

Austrijska agencija za nadzor financijskog poslovanja tvrdi da je imala malo mogucnosti za provjeravanje poslova u Hrvatskoj. Svjedok, pak, dodaje da bi Kulterer, kada bi se pojavili problemi, ubrzo aktivirao «svoje mreže poznanstava».


Podijeli: Facebook Twiter