Sanader 9. svibnja ponovno na sudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zemaljski sud u Salzburgu zakazao je za 9. svibnja novo ispitivanje Ive Sanadera u postupku izrucenja kojeg Hrvatska traži zbog sumnji da je pocinio više zlouporaba položaja i ovlasti najodgovornijih državnih i stranackih dužnosti, pranje novca i primanje mita.

U ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu Sanader se nalazi od 10. prosinca, kad je uhicen po tjeralici koju je Hrvatska za njim raspisala zbog istrage izvlacenja državnog novca preko Fimi-medije. Sanader je pred austrijskim vlastima porekao odgovornost za optužbe da je organizirao izvlacenje novca preko Fimi-medije, te se usprotivio izrucenju, jer smatra da mu se u Hrvatskoj nece pravedno suditi.

Werner Suppan, austrijski odvjetnik bivšeg premijera, sudu je u ožujku predocio analizu u kojoj se preciziraju navodna kršenja ljudskih prava Ive Sanadera i njegove obitelji u Hrvatskoj.

Nema dokumentacije

Nakon što je uhicen, Sanader je ispitan i zbog sumnji da je u Austriji imao racune na kojima je prikrivao protuzakonito dobiven novac, te pred austrijskim državnim povjerenstvom koje ispituje nezakonitosti u poslovanju, prodaji i nacionalizaciji Hypo Alpe Adria Banke.

Njegovo saslušanje tražio je i USKOK, da bi se konacno otklonile prepreke da njegovi odvjetnici u Hrvatskoj dobiju uvid u spis.Glasnogovornik suda u Salzburgu Imre Juhasz potvrdio je austrijskim novinarima da ce 9. svibnja Sanader ponovno biti ispitan u ekstradicijskom postupku.

U Salzburg još nije stigla tražena dokumentacija iz Hrvatske , ali sutkinja Claudia Lechner svejedno je zakazala novo rocište za svibanj. Tad bi mogla biti i donesena odluka hoce li Sanader biti izrucen Hrvatskoj, potvrdili su u sudu Salzburgu. Sanaderovom saslušanju, nagada se, mogli bi biti nazocni i predstavnici USKOK-a.

U aferi Fimi-media, Sanader je osumnjicen za udruživanje radi pocinjenja kaznenog djela, zlouporabe položaja i ovlasti i pranje preko 20 milijuna kuna. U toj istrazi, u kojoj se sumnja da je prisvojio 28 milijuna kuna novca izvucenih iz državnih poduzeca, blokirana mu je imovina vrijedna približno 25 milijuna kuna.

Sumnjici ga se da je, zajedno s vlasnikom DIOKI-ja Robertom Ježicem, omogucio društvima iz grupe DIOKI pozajmicu, te jedan period i jeftiniju elektricnu energiju. DORH ga tereti i da je zlouporabom položaja 1995. godine od Hypo banke ishodio proviziju od milijun DEM, prilikom pregovora o kreditiranju hrvatske Vlade za opremanje državnih veleposlanstava.


Podijeli: Facebook Twiter