Sanader 4 mjeseca vozio neplaceni BMW

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer Ivo Sanader cetiri se mjeseca vozio u blindiranom BMW-u, koji, ako je vjerovati izjavama HDZ-ovih dužnosnika, u to vrijeme zapravo nije ni bio placen. Kako je sad konacno poznato, to vozilo nije bilo placeno po uvozu i zapravo tako je bilo cijelo vrijeme dok ga je bivši premijer koristio. Placene su bile tek državne pristojbe i osiguranje.

Nabavku i prodaju blindiranog premijerskog BMW-a istražuje i USKOK, a dosadašnji nalazi USKOK-a potvrduju tvrdnje iz HDZ-a da vozilo nije placeno stranackim novcem, te da se ništa nije ni vratilo u stranku. Medutim, USKOK ispituje na koji je nacin uopce došlo do toga da se vladajucoj stranci odobri takav nacin kupovine posebno uredene predsjednicke limuzine, te tko je sklopio ugovor o kupnji.

Ondašnji i sadašnji glavni tajnik vladajuce stranke, Ivan Jarnjak i Branko Bacic, u cetvrtak su objašnjavali zašto nikakav novac od prodaje BMW-a nije ušao u stranacku blagajnu.

- Koliko se sjecam, na racunu je pisalo - placanje po dogovoru. U meduvremenu je odluceno da se taj BMW vrati proizvodacu, istodobno je vracen i stari i još smo morali doplatiti razliku koja je iznosila 84 tisuce eura, rekao nam je Jarnjak, a uplatnica s tom sumom postoji u stranci i prošla je reviziju.

Bacic je 24. srpnja lani, kad je okoncana transakcija BMW-a, u izjavi Novom listu, koja nije demantirana, kazao da je novi BMW kupljen pocetkom 2008. po principu "staro za novo", pri cemu je onaj stari bio procijenjen na 50 tisuca eura, pa je do pune cijene novog bilo još 280 tisuca eura.

Tada Bacic nije ništa govorio o tome da su dva auta vracena istovremeno niti je spominjao nadoplatu od 84 tisuce eura vec je otkrio tek da je novi BMW pri vracanju sudski vještak procijenio na 196 i pol tisuca eura.

Danas je Bacic bio uskladen s Jarnjakom.- Vratili smo dva auta, jedan je bio procijenjen na 50 tisuca, drugi na 196 i pol tisuca i još smo uplatili 84 tisuce eura. Dakle, cijena tog novog BMW-a bila je 330 tisuca eura, rekao nam je Bacic.

Na pitanje tko je sklopio ugovor s BMW-om na temelju kojeg je na racunu pisalo da ce se placanje izvršiti naknadno, Bacic je odgovorio - valjda stranka.


Podijeli: Facebook Twiter