Sanader 12. prosinca izlazi iz pritvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer Ivo Sanader do ponedjeljka ce izaci iz istražnog zatvora u Remetincu. Naime, Ustavni sud u utorak je uvažio žalbu njegova braniteljskog tima i s ponedjeljkom, 12. prosinca, ukinuo rješenja Županijskog suda temeljem kojih je zatvoren. Do tog roka sudac istrage Krešimir Devcic može Sanaderu uz jamcevinu odrediti još neku blažu mjeru opreza. U protivnom, 12. prosinca u 7 sati izlazi iz istražnog zatvora.

Ovo je vec druga ustavna tužba Sanaderovih odvjetnika protiv istražnog zatvora. Prethodnu tužbu Ustavni sud je takoder uvažio, ali nije Sanadera pustio da se brani sa slobode, vec je naložio Županijskom sudu da ispita postoji li i dalje, dakle u trenutku donošenja rješenja o istražnom zatvoru, opasnost da bivši premijer bježi te može li se njegova nazocnost osigurati nekom mjerom blažom od pritvora.

Po ocjeni Sanaderovih odvjetnika, koju je Ustavni sud prihvatio, ni sudac istrage Krešimir Devcic, niti izvanraspravno vijece Županijskog suda u Zagrebu nisu u dovoljnoj mjeri obrazložili zašto smatraju da je i dalje nužno da on bude u Remetincu. Izmedu ostalog, sudac Krešimir Devcic obrazložio je da i dalje postoji opasnost da bivši premijer pobjegne, jer u Švicarskoj ima brata, a kao politicar u inozemstvu je stekao veliki broj kontakata.

Stoga su, s odgodom do 12. prosinca u 7 sati, ustavni suci ukinuli rješenje suca Devcica koji je 17. listopada produžio Sanaderu istražni zatvor te rješenje izvanraspravnog vijeca koje je 25. listopada odbilo žalbu Sanaderovog odvjetnickog tima na Devcicevo rješenje. Pritom su sucu istrage vratili predmet na postupak odlucivanja o zamjeni istražnog zatvora "drugom odgovarajucom mjerom ili mjerama za osiguranje nazocnosti".

Dakle, Sanader izlazi na slobodu najkasnije 12. prosinca u 7 sati. Ranije može izaci ako mu sudac Krešimir Devcic odredi mjere osiguranja nazocnosti, poput oduzimanja putovnice i obvezu javljanja policiji. S obzirom na to da je rješenjem od 17. listopada odbijena i jamcevina od 12,4 milijuna kuna, ukidanjem tog rješenja materijalno jamstvo opet je na stolu. Sudac Devcic tako ima opciju da medu mjere osiguranja ukljuci i dosad rekordnu jamcevinu za jednog okrivljenika u hrvatskom pravosudu. (Sergej ABRAMOV/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter