Sanacija zvonika na cekanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva tjedna prošla su od kada su s krova zvonika pulske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije poceli padati crjepovi. Medutim, do danas crkvene vlasti još uvijek nisu prijavile nadležnom Konzervatorskom odjelu oštecenje nastalo uslijed nevremena. Uspavane nisu samo one, vec i nadležni od kojih nitko u posljednjih pola mjeseca nije primijetio da je kulturno dobro u centru grada ogradeno kako bi prolaznici bili udaljeni od potencijalnog mjesta nesrece. Je li barokni zvonik zbilja posljednja rupa na svirali ili ce napokon docekati sanaciju za kojom vec desetljecima vapi?

Od Nataše Nefat iz pulskog Konzervatorskog odjela doznali smo da nikakva prijava, ni službena ni neslužbena, nije još stigla na njihovu adresu.

- Ovo su nam prve informacije da se zvoniku nešto desilo. Nitko do sada nije tražio da ga dodemo pogledati i dati uvjete sanacije, iako ovih dana vodimo intenzivne razgovore sa župama i biskupijom vezano za programe koje cemo prijaviti za narednu godinu. Posljednji put smo o zvoniku i njegovoj sanaciji govorili prije više godina. Zakonska obaveza vlasnika je prijaviti štetu konzervatorima i pretpostavljam da ce crkva, koja se brine o svojoj imovini, to i uciniti, rekla je Nefat, koju je šutnja o nemilom dogadaju iznenadila osobito zato što s crkvom imaju dobru suradnju.


Podijeli: Facebook Twiter