Sanacija zidina i LegendFest oživjeli stari Pićan

Legendfest - festival legendi, mitova i priča (Dejan ŠTIFANIĆ)
Legendfest - festival legendi, mitova i priča (Dejan ŠTIFANIĆ)

Na svečanoj sjednici općinskog vijeća Pićna načelnik Ivan Franković je govorio o svemu što je u protekloj godini učinjeno u toj općini. Minutom šutnje odana je počast poginulima u ratu za slobodu, kao i preminulom mons. Josipu Pavlišiću, nadbiskupu riječko-senjskom, rođenom u mjestu Srbljani u Župi Stari Pazin, koji je službovao u župama Gologorica i Krbune te bio proglašen počasnim građaninom Pićna.

Investicije i potpore

Nakon himni "Lijepe naše" i "Krasne zemlje" u interpretaciji Andree i Tihane Udovičić, u kraćem govoru Franković je naglasio da je u ovoj godini uložen značajan novac u adaptaciju zgrade za dječji vrtić, izgradnju mrtvačnice i javne rasvjete, nabavku kanti za komunalni otpad te asfaltiranje nerazvrstanih cesta.

- Sanacijom zidina stari Pićan oživio je poglavito za vrijeme LegendFesta koji doista postaje živom legendom mjesta, a ove godine okupio je još veći broj znatiželjnika na trodnevnoj manifestaciji. Iz proračuna se izdvajaju potpore za novorođenčad i socijalno ugrožene obitelji, dodjeljuju stipendije, sufinancira boravak djece u dječjim vrtićima i jaslicama, produženi boravak u školama te nabavka udžbenika za osnovce i srednjoškolce, rekao je načelnik.

O Pićnu gradu, naseljenom od prapovijesti koji postaje vojno uporište i rimsko naselje Petina, sjedište biskupije, administrativno središte centralne Istre za bizantske vladavine, pa do današnjih dana govorila je Elis Baćac, buduća stipendistica općine zaslužna za promoviranje bogate materijalne i nematerijalne kulturne baštine ovog kraja čemu je posvetila i svoju doktorsku disertaciju.

Na radost prirode

Nakon svečane sjednice nazočni su posjetili izložbu pulske umjetnice Nicol Načinović u galeriji pod nazivom "Na radost prirode". Zabavni program uz nastup KUD-a "Ivan Fonović Zlatela", Kršanskih ljiljana te Replay Banda i Koktelsa otkazan je zbog lošeg vremena. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter