Sanacija umaškog deponija završava se do kraja godine

Deponij Donji Picudo (Arhiva)
Deponij Donji Picudo (Arhiva)

Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i prirode umaškom gradonačelniku u utorak je u Zagrebu uručio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt sanacije odlagališta otpada Donji Picudo – istok.

Vrijednost projekta iznosi 18,4 milijuna kuna. Od ukupnog iznosa, 15,7 milijuna kuna osigurava EU kohezijski fond, a preostalih 2,7 milijuna kuna Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Bassanese zadovoljan

- Sanacijom odlagališta otpada Donji Picudo - istok doprinosimo čišćem okolišu i povećanju kvalitete života stanovnika na umaškom području, posebno u naselju Donji Picudo koje je udaljeno oko 500 metara od odlagališta i to bez financijskog opterećenja lokalne zajednice jer smo osigurali stopostotni iznos potreban za realizaciju ovog projekta, naglasio je Dobrović.

Grad Umag provodi postupke javne nabave za radove na sanaciji odlagališta, za nadzor radova i tehničku pomoć. Do kraja godine bi sanacija odlagališta Donji Picudo - istok trebala biti završena.

- Provedbom postupka sanacije umaškog odlagališta Donji Picudo - istok budućnost postaje stvarnost. Hvalevrijednim projektom zaustavit će se negativni utjecaji otpada na okoliš i zdravlje svih građana, zbog čega sam iznimno ponosan. U ime svih građana grada Umaga zahvaljujem se ministru Dobroviću te djelatnicima Ministarstva koji su svojim radom osigurali financiranje navedene sanacije, kaže umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

Šest kilometara od grada

Odlagalište se nalazi šest kilometara od Umaga i koristilo se od 1985. do 2007. godine. Zauzima 3,7 hektara, a na njemu je odloženo oko 341.000 tona komunalnog i neopasnog proizvodnog otpada. Sanacije odlagališta se temelje na kružnom gospodarstvu gdje se u konačnici otpad vraća u proces upotrebe ili proizvodnje. Kružno gospodarstvo zahtijeva poštivanje hijerarhije gospodarenja otpada pri čemu su na prvom mjestu kao najpoželjniji oblik ponašanja sprječavanje nastanka otpada, potom priprema za ponovnu upotrebu i recikliranje, zatim slijedi obrada otpada, dok je na zadnjem mjestu odlaganje otpada.

Istočni Picudo se sanira, a zapadni još aktivan zbog kašnjenja Kaštijuna

Umag ima dva deponija - istok i zapad. Trenutačno se sanira deponij istok iako smo prvobitno prijavili aplikaciju za oba deponija, pojašnjava predsjednik Uprave komunalnog poduzeća 6. Maj, Krešimir Veda.

- Zbog kašnjenja Kaštijuna morali smo otkazati tu aplikaciju, napraviti dvije nove građevinske dozvole i prijaviti ponovno samo deponij istok. Zapadni je deponij još uvijek aktivan, a kako se nije znalo kada će Kaštijun početi sa radom, Europska nam unija nije dozvolila da saniramo aktivno odlagalište otpada.

Što se tiče sanacije istok, otvorene su tri javne nabave, za izgradnju, nadzor radova i tehničku pomoć. Tehnička se pomoć naime radi samo na projektima EU. Za sada je vrijednost projekta procijenjena na 18,4 milijuna kuna, no kada se napravi procjena znat će se kolika je realna cijena. Nakon što se izabere najjeftiniji ponuđač, pristupa se radovima, doznajemo od Krešimira Veda.

Do sada sanirano 12 odlagališta

Ministarstvo je do sada za sanacije 12 odlagališta diljem Hrvatske osiguralo oko 220 milijuna kuna po modelu 100 postotnog financiranja europskim sredstvima i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Što se EU sredstava tiče, radi se o sredstvima iz Operativnog programa Zaštita okoliša za razdoblje 2007.-2013. u kojemu nam je na raspolaganju oko 2,1 milijardu kuna od čega je do sada iskorišteno oko milijardu kuna, a preostali dio se planira iskoristiti do konca ove godine, budući da su mnogi projekti pred ugovaranjem. Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija za razdoblje od 2014. do 2020. godine za projekte iz područja zaštite okoliša na raspolaganju je gotovo 5 milijardi kuna. Ta sredstva se planiraju usmjeriti u razvoj sustava gospodarenja otpadom s naglaskom na projekte kojima će se razvijati koncept kružnog gospodarstva te će se, među ostalim, koristiti i za sanacije odlagališta.  (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter