Sanacija Podrola i nova luka mogući do 2021. godine

Polje Podrola u Raškom zaljevu (Milivoj MIJOŠEK)
Polje Podrola u Raškom zaljevu (Milivoj MIJOŠEK)

Kamenolom kod Sv. Mikule u Raklju, točnije eksploatacijsko polje Podrola, kao i pripadajuća luka posebne namjene, opet se nude u koncesiju na pet godina u svrhu sanacije. Ovog puta u paketu. Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture objavilo je ovog tjedna natječaj za koncesiju u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene – industrijske luke Podrola-Rakalj i koncesiju za ograničenu eksploataciju u svrhu sanacije eksploatacijskog polja tehničko-građevnog kamena Podrola uz obvezu osnivanja prava služnosti na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, a radi dovršetka sanacije eksploatacijskog polja i u cilju privođenja cjelokupnog područja namjeni planiranoj dokumentima prostornoga uređenja.

Novi rok za sanaciju kamenoloma

Koncesiju nad eksploatacijskim poljem na pet godine u svrhu sanacije prije dvije je godine dobila tvrtka Maškun koja je godinama eksploatirala kamen na rakljanskoj obali. No, ugovor nikada nije potpisan, a lani je koncesija poništena jer Maškun nije na vrijeme uspio ishoditi i koncesiju nad lukom. Natječaj za luku se tada raspisivao neovisno o kamenolomu, iako se koncesionar obvezuje da će 95 posto kamene sirovine odvoziti isključivo morskim putem.

- Konačno će se raspisati natječaj pa da krene sanacija tog kamenoloma. Sada će jedinstvenim natječajem biti obuhvaćen i eksploatacijsko polje i pomorsko dobro, riječi su načelnika Marčane Marijana Kostešića koji je objedinjeni natječaj najavio na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća.

Kada je prije dvije godine Maškun dobio koncesiju na oko 18 hektara, govorilo se da do 2019. polje Podrola mora biti terasasto uređeno, ozelenjeno i s izdubljenom obalom za buduću marinu planiranu po prostornom planu. Poznato je da su raniji rokovi za sanaciju istjecali 2010. godine, da je u međuvremenu produžavana do 2011., kada su radovi u kamenolomu i stali, a sada će u najboljem slučaju taj rok biti 2021. godina.

Koncesija na gotovo 22 hektara

Ovakav natječaj na tragu je zaključka Vlade Zorana Milanovića iz lipnja prošle godine da se pripremi raspisivanje jedinstvenog natječaja za eksploatacijsko polje i za korištenje industrijske luke Podrola. Tako se ukupna koncesija odnosi na gotovo 22 hektara, uključujući i gotovo tri hektara za lučki dio.

Zašto pak Maškun nije uspio na vrijeme osigurati i "morsku" koncesiju do početka 2015., o čemu je ovisilo potpisivanje ugovora? Lani nas je Ministarstvo izvijestilo da na prvom natječaju za pomorsko dobro u kolovozu 2014. ni Maškun ni drugi ponuditelj (neslužbeno smo saznali da je riječ o tvrtki koja se bavi gumenjacima, opremom i rekvizitima za more) nisu imali valjane ponude. Drugi natječaj raspisan je u prosincu iste godine, za Maškun prekasno, jer je još uvijek bio otvoren kada je istjecao rok za pribavljanje lučke koncesije. Zbog toga je, ali i zbog niza drugih elemenata, Rade Radulović, član uprave Maškuna, u našim novinama iznio sumnje u opstruiranje natječaja te da je o svemu obavijestio tadašnjeg premijera i članove njegove vlade. Očito je i to utjecalo na Milanovićev zaključak iz lipnja 2015. i objedinjavanje koncesije. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter