Sanacija nakon potopa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Umagu i Novigradu u srijedu je nastavljeno uklanjanje katastrofalnih posljedica poplava.

Evakuirana je još jedna cetveroclana obitelj iz umaškog naselja Komunela i privremeno smještena u turisticko naselje Stella Maris, gdje je vec zbrinuto 13 osoba.

Za one koji ne žele napustiti svoje uništene stanove osigurana je prehrana u restoranu Kopar, putem Crvenog križa nabavljena je odjeca, za osnovce su osigurani novi kompleti školskih knjiga, a Grad se najpotrebitijima sprema dodijeliti i novcanu pomoc, rekao je gradonacelnik Vili Bassanese.

Poduzima se niz mjera i za sprecavanje mogucih zaraza i pojave štakora i insekata. U Komuneli je u jutarnjim satima obavljena deratizacija i dezinsekcija. Preventivno je, uz pomoc vode pod pritiskom, ocišcena fekalna i oborinska kanalizacija u Komuneli, Špinelu i Moeli.



- Pitka voda je citavo vrijeme sanitarno ispravna, dok su i posljednji stanovnici Komunele struju dobili u utorak predvecer. Na terenu su i radnici HT-a zato što u nekim dijelovima telefoni ne rade. Radnici Metisa ispumpali su spremnike s naftom u koje su ušli voda i blato, rekao je dogradonacelnik Mauro Jurman. Ocekuje se i šest aparata za odvlaživanje, narucenih preko Crvenog križa Hrvatske, koji ce se staviti na raspolaganje gradanima.

U cetvrtak ce u Komuneli poceti i izgradnja brane s nasipom.

U novigradskoj sportskoj dvorani u srijedu je dovršeno uklanjanje uništenog parketa i podne izolacije, a djelatnici gradevinskih tvrtki i obrta zajedno s volonterima - clanovima sportskih klubova, DVD-a, raznih udruga i pojedincima koji su pristizali tijekom citavog dana - radili su od ranog jutra, skidajuci i selektirajuci opremu. S rašcišcavanjem ce nastaviti i iducih dana.

- Cilj nam je, u dogovoru s Hrvatskim vodama, izraditi elaborat za zaštitu od bujicnih tokova, odnosno pripremiti sustav koji ce zaštititi dvoranu i od ovakvih dosad nezabilježenih ogromnih kolicina vode, rekla je procelnica gradskog komunalnog odjela Sandra Rugani Kukuljan.

Gradonacelnik Anteo Milos je istaknuo: - U subotu je u roku od 24 sata na širem novigradskom podrucju palo više od 200 litara kiše po cetvornom metru, što su dosad nezabilježene kolicine. Dosad je na Bujštini najviše zabilježeno 93 litra dnevno, što dovoljno govori o kakvim se ekstremnim uvjetima radilo.

Usprkos tome, on je vec ranije najavio da ce iduceg tjedna na sjednici Gradskog vijeca predložiti osnivanje medustranackog povjerenstva koje bi utvrdilo je li poplava u dvorani vrijednoj 40 milijuna kuna uzrokovana i eventualnim propustima u izgradnji.


Podijeli: Facebook Twiter